Netrpeljivost ministra Heleza prema novinarima je nedopustiva

tačno.net
Autor/ica 25.9.2014. u 17:18

Izdvajamo

  • BH novinari zahtijevaju od članova Centralne izborne komisije BiH da sa najvećom ozbiljnošću razmotre izjavu političkog kandidata Heleza i poduzmu adekvatne sankcije zbog kršenja pravila izborne kampanje u dijelu koji se odnosi na javne istupe političkih kandidata. Podsjećamo, na početku predizborne kampanje članovi CIK –a su javno obećali kako će oštro sankcionirati govor mržnje i druge oblike neprimjerenog ponašanja političkih kandidata. Izjava Zukana Heleza je eklatantan primjer takvog ponašanja i prilika da Centralna izborna komisija pokaže kako će iskoristiti svoj mandat i ispuniti obećanje dato bh.javnosti.

Povezani članci

Netrpeljivost ministra Heleza prema novinarima je nedopustiva

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje najoštriji protest Zukanu Helezu, federalnom ministru za pitanja boraca i kandidatu SDP–a za Parlament Federacije BiH iz Srednjo–bosanskog kantona, radi grubog i primitivnog verbalnog napada na novinare Oslobodjenja, FTV, Slobodne Bosne i Dnevnog avaza.

U intervjuu datom portalu Depo.ba ministar Helez je na brutalan način optužio novinare Oslobodjenja Josipa Vrička i Asafa Bećirevića, urednika FTV-a Avdu Avdića, te Slobodnu Bosnu i Dnevni avaz kako diskredituju rezultate postignute u vrijeme njegovog mandata kao i uspjehe SDP-a u proteklom periodu, etiketira pri tome novinare kao „plaćenike“, „retardirane“ i „šizofrene“ „marginalce“ kojima on, kao ministar, „ne pridaje značaj“.

Korištenje grubih kvalifikacija i uvreda, govora mržnje i netrpeljivosti prema novinarima i medijima predstavljaju nedopustiv politički napad na slobodu izražavanja i integritet novinarske profesije, kao i pokušaj rušenja profesionalnog i ljudskog dostojanstva kolega Vrička, Bećirevića i Avdića. Ovakav način komunikacije ministra i kandidata SDP BiH na Općim izborima 2014. istovremeno je i atak na demokratske vrijednosti i postulate političkog komuniciranja u vrijeme predizborne kampanje, kada se od političkih kandidata očekuje posebno senzibiliziran i demokratičan pristup medijima i javnosti. I jedno i drugo Zukan Helez je narušio kroz javna etiketiranja navedenih novinara i medija, čime je ozbiljno doveo i u pitanje vlastitu političku kredibilnost i vjerodostojnost kandidata sa izborne SDP liste.

Upravni odbor BH novinara javno zahtijeva od vođstva SDP BiH da se hitno i rezolutno ogradi od izjava Zukana Heleza, te uputi javno izvinjenje prozvanim novinarima i medijima. Istovremeno, BH novinari zahtijevaju od članova Centralne izborne komisije BiH da sa najvećom ozbiljnošću razmotre izjavu političkog kandidata Heleza i poduzmu adekvatne sankcije zbog kršenja pravila izborne kampanje u dijelu koji se odnosi na javne istupe političkih kandidata. Podsjećamo, na početku predizborne kampanje članovi CIK –a su javno obećali kako će oštro sankcionirati govor mržnje i druge oblike neprimjerenog ponašanja političkih kandidata. Izjava Zukana Heleza je eklatantan primjer takvog ponašanja i prilika da Centralna izborna komisija pokaže kako će iskoristiti svoj mandat i ispuniti obećanje dato bh.javnosti.

Upravni odbor BH novinara poziva urednike u bh.medijima da se suprotstave napadima na kolege novinare na licu mjesta, da iskažu neslaganje sa političkima izjavama koje u sebi nose huškački i govor mržnje, koje ruše vrijednosti novinarske profesije i dostojanstvo novinara. Brza i odlučna reakcija urednika na ovakva ponašanja ili izjave trebala bi biti dio medijske borbe protiv govora mržnje upućenog svim građanima BiH, uključujući i novinare.

 

 

 

tačno.net
Autor/ica 25.9.2014. u 17:18