Njemački ministar ‘podnosi ostavku’ zbog migrantske politike

tačno.net
Autor 2.7.2018. u 09:17

Njemački ministar ‘podnosi ostavku’ zbog migrantske politike

Foto: Matthias Schrader/AP

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Seehofer (Horst Zehofer) podnosi ostavku na ministarsko mjesto u vladi kancelarke Angele Merkel, nezadovoljan njenom migrantskom politikom.

Njemačka novinska agencija Dpa javila je u nedjelju da Seehofer podnosi ostavku i na mjesto predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU), što bi moglo dovesti do raspada decenijama starog saveza CSU i Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel.

Agencija se poziva na neimenovane funkcionere Seehofer stranke koji su prisustvovali skupu CSU, a koji tvrde da je on izjavio da planira objaviti ostavku.

Njemačka kancelarka je izjavila ranije da novi plan EU o regulisanju imigracije i sporazum koji je postigla s ključnim državama o pitanju migracija mogu riješiti poteškoće u njenoj vladajućoj koaliciji.

Seehofer koji je na čelu CSU-a, koju na jesen očekuju pokrajinski izbori u Bavarskoj, zaprijetio je da će sa njemačkih granica vratiti migrante čiji su zahtjevi za azil odbijeni ili koji su podnijeli zahtjeve u nekoj drugoj zemlji EU.

Angela Merkel je odbacila njegov pristup, insistirajući da je potrebno pronaći zajedničko evropsko rješenje za migrantsku krizu, čime bi se održalo jedinstvo u EU.

RSE

tačno.net
Autor 2.7.2018. u 09:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija