‘Novi pristupi nasljeđu holokausta i obrazovanju o holokaustu’

Portalnovosti.com
Autor 9.11.2020. u 14:07

‘Novi pristupi nasljeđu holokausta i obrazovanju o holokaustu’

Foto: Three Lions/Getty Images

U organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću u ponedjeljak se održava međunarodna konferencija povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma na kojoj će govoriti i potpredsjednica SNV-a Aneta Vladimirov

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma te obilježavanja 82. godišnjice Kristalne noći, masovnog nasilja i pogroma Židova u Njemačkoj, u ponedjeljak, 9. novembra, u Novinarskom domu u Zagrebu, organizacija Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira međunarodnu konferenciju ‘Novi pristupi nasljeđu holokausta i obrazovanju o holokaustu‘.

Glavni fokus konferencije usmjeren je na izazove u obrazovanju o holokaustu, uslijed višegodišnje relativizacije i negiranja zločina nacista, fašista i njihovih suradnika u Hrvatskoj i drugim zemljama te na predstavljanju dobrih praksi i strategija poučavanja.

Na konferenciji će biti predstavljeni primjeri iz Hrvatske, Njemačke, Italije i Srbije. Nakon pozdravnih govora voditeljice Documente Vesne Teršelič i Williama Roberta Kohorsta, ambasadora SAD-a u Hrvatskoj, slijedi dio konferencije na kojoj će se govoriti o obrazovanju o holokaustu – od osnovne škole do sveučilišta, o čemu govore predavači u školama i fakultetima Miljenko Hajdarović, urednik u izdavačkoj kući Profil-Klett Hrvatska, Helena Strugar iz Gimnazije Lucijana Vranjanina, Tamara Janković iz Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera i  Izidora Kršnjavog, Natka Badurina s Fakulteta za strane jezike Sveučilišta u Udinama, te Vjeran Pavlaković s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

U sesiji ‘Programi obrazovanja o holokaustu javnih institucija i organizacija civilnog društva‘ govore Kristina Dilica, Ines Miletić i Martina Barešić, dok će o ‘Interdisciplinarnom poučavanju o holokaustu‘ govoriti Magdalena Geier iz Obrazovnog centra Max Mannheimer iz Dachaua, Milovan Pisarri iz Centra za primenjenu istoriju u Beogradu, Sanja Zoričić Tabaković iz Šoa Akademije, Neven Budak s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Aneta Vladimirov iz Srpskog narodnog vijeća, te Tena Banjeglav iz Documente.

U dijelu ‘Novi pristupi naslijeđu holokausta‘ govornici su Cherrie Daniels, posebna izaslanica američke Vlade za pitanja holokausta, Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice RHIvo Pejaković, ravnatelj Javne ustanove Spomen područje Jasenovac, Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina u RH, a očekuju se i predstavnici Ministarstava kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

U završnom dijelu ‘Mediji i naslijeđe Holokausta‘ govore novinar Boris Pavelić iz Zagreba, Aleksandar Trifunović, urednik portala Buka iz Banjaluke, te Saša Petejan, novinarka i kustosica iz Kopra.

Nakon završne rasprave o preporukama učesnici će upriličiti zajedničku šetnja do Trga žrtava fašizma uz stanke na mjestima stradanja i otpora, a onda prisustvovati komemoraciji i obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv rasizma i antisemitizma na Trgu žrtava fašizma, gdje će se prisutnima obratiti Ognjen Kraus.

Zbog situacije vezane uz pandemiju, konferencija će se održati kao hibridni događaj, kombinirajući prezentacije u dvorani s on-line doprinosima. Konferenciju je moguće pratiti putem zoom platforme ovdje

Portalnovosti.com

Tagovi:
Portalnovosti.com
Autor 9.11.2020. u 14:07