O KRLEŽI U TUZLI I BiH

tačno.net
Autor 5.9.2019. u 10:21

O KRLEŽI U TUZLI I BiH

Foto: prscr.nptz.ba

U foajeu Narodnog pozorišta u Tuzli održan je razgovor o Krležinom djelu  u tuzlanskom i bosanskohercegovačkom teatru. U razgovoru su sudjelovali Svetlana Broz, Gradimir Gojer i tuzlanski dramaturg Kemal Bašić.

U kontekstu suvremenih evropskih književnih kretanja i Krležinog uticaja na bosanskohercegovačku sredinu nadahnuto je govorila Svetlana Broz potencirajući posebno Krležin odnos prema bosanskim stećcima. Zaključila je izlaganje riječima:  Krležino delo ipak nije pobeđeno i uništeno. Ono će ostati da osvetljava put svakom mladom čoveku koji nije potopljen u, sada već jasan desničarski populizam, nikao iz neoliberalizma kojeg je ugušio. Krležin davnašnji stih kao da je malopre napisan:Evropa je danas kuća samotna u kojoj Zločin spi…“

Kemal Bašić je iznio pregled dosadašnjih izvedbi dramskih djela Miroslava Krleže na sceni Narodnog pozorišta Tuzla. Posebno je istakao činjenicu da punih četrdeset godina ovaj veliki jugoslovenski i hrvatski pisac nije prikazivan u tuzlanskom teatru, te da bi se početkom oktobra svojom dramatiziranom prozom Pijana noć 1918. trebao vratiti na tuzlanske teatarske daske.

Gradimir Gojer je iznoseći vlastita iskustva u režiranju Miroslava Krleže u bh. i beogradskim teatrima posebno istakao univerzalnost kozmopolitskih poruka ovoga pisca, govoreći posebno o značaju predstojeće tuzlanske premijere Pijane noći 1918..

Ovaj skup je okupio ljubitelje Krležinog djela svih generacija Tuzlaka, a posebno je bio primjetan i veliki broj mlađih tuzlanskih teatarskih poslenika.

tačno.net
Autor 5.9.2019. u 10:21