OSAMDESETOGODIŠNJA MLADOST

Gradimir Gojer
Autor/ica 14.12.2019. u 19:27

OSAMDESETOGODIŠNJA MLADOST

zapis u čast književnika Milana Rakovca

Milan Rakovac istrijanski i hrvatski književnik dvanaestog prosinca obilježava osamdeset godina života. I to itekako ispunjenog života. Jer uz prevashodno proznu produkciju koja Rakovca legitimira u mediteranskom ali i miteleuropsklom okružju ovaj je plodni autor prisutan kao bilingvalni prevoditelj, a djela su mu prikazivana u kazalištu.

Uz sve to treba zabilježiti, i ovom prigodom da je Milan Rakovac vrstan pjesnik, a njegova pjesnička duša bogato “naseljava“ i njegovu prozu. Posebno valja zabilježiti njegovu istrajnost u sjajnom oblikovanju i umjetničkom vođenju manifestacije Forum Tomizza, koji se održava u gradovima triju duhovnih domaja ovoga pisca: Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Veze Milana Rakovca sa bosanskohercegovačkom književnošću su brojne i iznimno sadržajne,a njegovo pisanje i govorenje o klasicima bh. literature Šimiću i Dizdaru je dragocjen prilog ukupnom postavljanju ovih pisaca u južnoslavenski književni Olimp!

Kao žurnalist Milan Rakovac je poklonio možda i ponajbolje godine svoga spisateljskog angažmana TV Zagreb i Hrvatskoj radioteleviziji.

Ovaj svestrani književni stvaralac proslavljen i književno-likovnim mapama ostao je vjeran i moru, na kome je u mladosti kao mornarički oficir proveo lijepe godine svoga živovanja.

Posljednji naši, nedavni susreti i drugovanja po Bosni i Hercegovini, prigodom Rakovčevog briljantnog recenzentskog i predstavljačkog angažmana oko moje knjige “Svjetline Laništa” ostati će mi u uspomeni kao istinska duhovna, a nadasve prijateljska hamajlija.

Čekajući Rakovćev putopisni niz njegovih draguljnih impresija i zapisa o Bosni i bosanskim temama radujem se našim novim susretima, ma gdje se oni desili, jer uvijek ću uz tog toplog i refiniranog čovjeka i europejskog spisatelja biti blizak europejskim književnim i kulturnim tijekovima.

Rakovac je sin Istre, prozaist i pjesnik-ponos Hrvatske, ljudina i naš bosanski i hercergovački prijatelj!

I na ovaj način grande Milane sretno ti prvih osamdeset godina!

Tagovi:
Gradimir Gojer
Autor/ica 14.12.2019. u 19:27