Ovo su najčešće teme bračnih svađa

Stefa
Autor 3.3.2013. u 15:03

Ovo su najčešće teme bračnih svađa

Novac, seks, obitelj, navike i podrška najčešće su teme bračnih svađa. Evo kako to možete nadići

Autor: tportal.hr
Bračni terapeuti diljem svijeta tvrde da postoji nekoliko najčešćih stvari oko kojih se bez iznimke svađaju svi parovi. Rješenje? Što se prije suočite s tim stvarima i nadiđete ih, bit ćete sretniji.
 

Novac
Neovisno o tomu je li riječ o mlađim bračnim parovima ili onima koji broje već desetljeća, novac je jedna od najčešćih tema svađa. Uzrok je najčešće što jedna strana misli da druga strana previše troši. Problem je i što različito doživljavaju vrijednost određenih stvari. Primjerice, ženi će biti logično da više novca izdvoji za cipele, dok muškarac to nikako neće moći shvatiti. Ključ rješavanja problema je u zajedničkom budžetu. Morate ga napraviti zajedno i odvojite jedan dio novca koji svatko smije potrošiti kako želi. Za sve ostalo, držite se budžeta.

Seks
Nakon nekog vremena u braku ili vezi, jedan od partnera počne gubiti zanimanje za seks. Razlozi za to su različiti, a najčešće je krivac stres, ali i užurbani način života. Naravno, partnera koji je zainteresiran za seks, takvo ponašanje smeta te dolazi do svađa. Što učiniti? Bračni terapeuti upzoravaju da se libido tijekom godina mijenja te da partneri trebaju biti toga svjesni. Najbolje riješenje je otvorena komunikacija u kojoj će partneri jasno izraziti svoje potrebe te pronaći zajednički jezik.


Obitelji

Njemu ide na živce cijela njezina obitelj, a ona ne može podnijeti njegove roditelje, kao ni braću ni sestre. Nažalost, to je vrlo česta situacija i nije nimalo bezazlena kako se na prvi pogled čini. Vrlo često takvi osjećaji za obitelj partnera uzrokuju čitav niz svađa. Svaki partner, kažu terapeuti, mora shvatiti da je obitelj drugog partnera njemu važna i zato je treba uvažavati. To znači da pristojno trebate ‘odraditi’ neke stvari, ali ne morate s njima graditi bliske odnose. Razgovarajte međusobno i to si objasnite. Važno je da ne dopustite obiteljima da narušavaju vaš odnos.

Navike

Ona voli svilenu posteljinu, a on to ne može podnijeti. On ne zatvara pastu za zube, a nju to izluđuje. Te i slične sitnice uzrokuju mnoge svađe, posebno s godinama. I u takvim situacijama rješenje je razgovor i dogovor. Morate napraviti kompromise. Nećete moći u svemu jer će vam neke stvari biti previše važne i onda ni ne trebate raditi kompromis zbog vlastitog samopoštovanja, ali neke ustupke ćete oboje morati napraviti. Primjerice, ako on obeća da više neće ostavljati otvorenu pastu za zube, vi se obvežite da ćete pažljivije rukovati njemu važnom tehnikom. Dakle, usluga za uslugu.

Podrška

Svaki čovjek želi da mu njegovi bliski ljudi, posebno partneri, pruže podršku u nekim stvarima za koje osjećaju da nisu sposobni sami riješiti. Primjerice, žena može tražiti suprugovu podršku ako želi provesti dijetu. S druge strane, muškarac može tražiti da ga supruga podrži u njegovim nastojanjima da prestane pušiti. Nije nikakav problem obećati podršku i partneri to čine, ali je zapravo u realnom životu ne pružaju. Pa umjesto podrške dobivaju kritike, predbacivanja, čak i ucjene. Pokušajte kad budete tražili podršku objasniti partneru zašto vam je potrebna i koliko će vam to značiti.

Stefa
Autor 3.3.2013. u 15:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija