Pet iznenađujućih razloga zašto je seks odličan za žensko zdravlje

tačno.net
Autor/ica 8.6.2013. u 13:26

Pokažite ovaj tekst svojoj dragoj i svjedočite nevjerojatnom nedjeljom popodnevu,a zahvaliti nam možete i kasnije

Činjenicu da je seks jedan od najboljih načina da provedete svoje slobodno vrijeme ne treba posebno objašnjavati. S druge strane, redoviti je seks i jedno od najboljih ulaganja u naše zdravlje, posebice za žene. Donosimo vam pet odličnih „isprika” za što redovitije vođenje ljubavi.

1. Vitkija linija

Strastveno vođenje ljubavi jedno je od najefikasnijih fizičkih aktivnosti koju možete raditi, a istovremeno je i puno zabavnije od jogginga ili  bicikliranja. Prosječnim se seksom srednjeg intenziteta troši oko 180 kalorija kroz pola sata, a ukoliko ste jedni od onih koji mogu i dulje od punih sat vremena, potrošnja u tom slučaju može doseći i visokih 400 kalorija.  Naravno, što je veći intenzitet vođenja ljubavi, to je i potrošnja kalorija viša. Ono što posebno veseli jest i činjenica da je seks izvrstan način za topljenje masnih naslaga, budući da se seksualnim uzbuđenjem i orgazmima oslobađa testosterom, koji je među ostalim zaslužan i za održavanje mišićnog tkiva te smanjenje masnih naslaga u njima.

2. Kvalitetniji san

Kad čaj od kamilice, toplo mlijeko i drugi narodni trikovi za uspavljivanje ne pomažu, pokušajte sa seksom, posebice ukoliko je uzrok vašoj nesanici tjeskoba ili stres. Ljudi koji upražnjavaju češće spolne odnose puno se bolje nose sa svakodnevnim stresom, pokazalo je više recentnih istraživanja. Osjećaj opuštenosti koji slijedi nakon dobrog orgazma jedan je od rijetkih trenutaka u životu modernog čovjeka kad smo potpuno mirni i spokojni, a to posebice vrijedi za žene. Prestanite gubiti noći gledajući u strop i „zaposlite” svog muškarca na projektu vašeg boljeg sna.

3. Zdravija koža

Iako se na prvu može činiti poprilično nategnutim, izjava da seks proljepšava našu kožu nije nikakva bajka, već znanstvena činjenica. Naime, istraživanje provedeno na Sveučilištu New York pokazalo je kako se u ženskom tijelu za vrijeme spolnog odnosa oslobađa hormon DHEA (dehidroepiandrosteron), koji poboljšava imunitet i daje kože onaj zdrav i mladenački izgled, a pokazalo se i kako smanjuje depresiju. Zaboravite skupe noćne kreme, evo vam prirodnog načina da ubijete nekoliko muha jednim udarcem.

4. Smanjenje boli

Seksualnim uzbuđenjem i orgazmima u tijelu se oslobađaju velike količine hormona oksitocina, koji uzrokuje oslobađanje endorfina, prirodnih opijata koji pomažu u smanjenju različitih izvora boli. Eto odličnog razloga da „Ne večeras dušo, imam glavobolju” promijenite u „Obavezno večeras dušo, počinje me boliti glava”.

5. Mentalno zdravlje

Koji je najbolji i najbrži način da u trenu popravite svoje raspoloženje, othrvate se depresiji i pobijedite tjeskobnost? Seks, naravno, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Arizona. Seks, posebice onaj u ozbiljnim i intimnim vezama, ima pozitivan učinak na naše mentalno zdravlje, smanjujući anksioznost i razinu stresa. Smanjenjem stresa snižava se i razina kortizola, zbog čega se smanjuje šansa povišenog krvnog tlaka, hiperglikemije i želučane kiseline.

tačno.net
Autor/ica 8.6.2013. u 13:26