Predsjedništvo BIH u srijedu u posjeti Briselu

RSE
Autor/ica 29.9.2020. u 15:14

Predsjedništvo BIH u srijedu u posjeti Briselu

Foto Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine boraviće u srijedu, 30. septembra, u radnoj posjeti Briselu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.

Trojica članova Predsjedništva BiH- Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić, susrešće sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem.

Pored toga, dogovoren je radni ručak sa Oliverom Varhelyjem, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

U okviru posjete Briselu, članovi Predsjedništva razgovaraće i sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josepom Borrellom.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH je u ponedjeljak izjavio kako će u Briselu zatražiti da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status, najkasnije krajem ove godine ili eventualno na proljeće naredne godine, dok je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekao kako će čelne ljude Evropske komisije upoznati sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Evropska komisija je u maju 2019. godine usvojila mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji u kojem nije preporučila dodjelu kandidatskog statusa, nego je navela 14 prioriteta u kojima BiH treba ostvariti napredak kako bi Vijeće EU-a moglo odlučiti o sljedećim koracima.

Prioriteti se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i zaštitu prava svih građana.

“Bosni i Hercegovini (BiH) treba strateški pristup kako da implementira svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji (EU), poručuju iz Evropske komisije (EK). Prioriteti su neophodan korak na evropskom putu, što znači da o njima nema pregovaranja, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero, 25. septembra.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine od početka mandata, 2018. godine, do sada je dva puta imalo službene posjete u Briselu.

RSE

RSE
Autor/ica 29.9.2020. u 15:14