Promocija romana “Ništa lakše od umiranja” u Mostaru

tačno.net
Autor 9.7.2019. u 11:22

Promocija romana “Ništa lakše od umiranja” u Mostaru

Foto: Matija Krstić

Mostarska promocija romana “Ništa lakše od umiranja”, autora Elvedina Nezirovića, u izdanju beogradske izdavačke kuće “Laguna”, održat će se u Muzičkom centru Pavarotti, 1. 8. 2019. godine, s početkom u 20:00h.

U promociji će učestvovati: Ivan Milenković, filozof i književni kritičar; Josip Mlakić, pisac; Enver Kazaz, univerzitetski profesor književnosti, kao i sam autor, dok će događajem moderirati urednica knjige, Janja Stjepanović.

Za muzički ugođaj zadužen je Elvedin Delić Dela.

O knjizi su do sada rekli:

“Ovde ne treba okolišati. Sa ova dva izvrsna romana (“Boja zemlje” i “Ništa lakše od umiranja”) dobio je naš jezik još jednog sjajnog pisca, a književnost se, sveprožimajućoj gluposti uprkos, utvrdila u kontinuitetu. Imaju se Andrić i Kovač, tamo gde su sada, čemu radovati.” (Ivan MILENKOVIĆ, Danas)

„Ispisujući biografiju Džonija Akera, švedskog plaćenika i ratnog zločinca, Elvedin Nezirović istražuje gde su koreni, priroda i granice zla. Elvedin potvrđuje svoj pripovedački talenat već dokazan njegovim prethodnim romanom Boja zemlje.“ (Filip DAVID)

„Nezirović piše o švedskom zločincu koji ubija ako može, a uvek hoće. Dokumentarno i ledeno, pisac okuplja glasove onih koji su povezani sa njim samim, sa zločincem, sa svedocima.“ (Svetlana SLAPŠAK)

“Jer ovaj pisac ne umije šutjeti. Šutnja je stvar izbora, a on je odlučio govoriti. Govoriti glasno. Ova knjiga njegov je izbor. Čudesna knjiga. Vriskom krojena. Iz ožiljka istočena.” (Adnan REPEŠA, Vreme)

“Elvedin je književno raščlanio zlo na sitne atome. Zastrašujuća je struktura ličnosti zle osobe, a isto tako, ne manje, čovek se zapita od čega je sazdano dobro.” (Dule NEDELJKOVIĆ, Nedeljnik)

“Iz Nezirovićevog romana jasno se sagledava da ni nacionalizam, poput drugih ideologija, ne poznaje nacije niti postavlja nacionalnost kao uslov. (…) Ipak, bez obzira na ideološke, verske, nacionalne i druge razlike, svima koji su se profesionalno ili privatno bavili Akerovim životom ostala je jedna najvažnija misao i nedoumica: ima li zlo svojih granica, da li se ono može uništiti ili, štaviše, sprečiti – ili će se uvek iznova pojaviti na nekom drugom mestu?” (Dušan MILIJIĆ, Laguna)

“Ali nije ovo priča samo o genezi zla u jednoj osobi. Ovo je priča i o svima nama, o osjećaju krivnje, nekad i bespotrebne, koja nas valjda čini ipak ljudskijim od samo Aakera, ali koja nas i paralizira. (…) Ovo što je Elvedin Nezirović napisao moglo bi se nazvati i nekom vrstom ‘svete knjige’.” (Dejan KOŽUL, Kupek.org)

O autoru:

Elvedin NEZIROVIĆ, rođen je 1976. u Mostaru. Objavio je zbirke poezije „Bezdan“ (2002), „Zvijer iz hotelske sobe“ (2009) i „Propovijedanje bluesa“ (2018), zbirku priča „Toliko o tome“ (2014), zbirku eseja, tekstova i kolumni „Deblokada grada“ (2018), te romane „Boja zemlje“ (2016) i „Ništa lakše od umiranja“ (2019). Živi i radi u Mostaru.

tačno.net
Autor 9.7.2019. u 11:22