Promovisana knjiga “Muhamed Mujić – Mostarska zlatna kopačka”: Bio je najveći igrač mitskoga kluba

tacno.net
Autor/ica 17.5.2022. u 09:33

Promovisana knjiga “Muhamed Mujić – Mostarska zlatna kopačka”: Bio je najveći igrač mitskoga kluba

Foto: šg

Sinoć je u prepunoj sali hotela Bristol održana promociju knjige “Muhamed Mujić – Mostarska zlatna kopačka”, autora Daria Mehmedovića.

Promociju su organizirali izdavači knjige Centar za kritičko mišljenje, portal “Tačno.net” uz saradnju sa Fudbalskim klubom Velež Mostar, a sve u sklopu programa obilježavanja svečanog jubileja 100 godina postojanja kluba. Uz  autora, o knjizi su govorili i Džemil Šoše, Feđa Dudić, Nedžad Maksumić i Dragan Markovina.

Autor, Dario Mehmedović, inače sportski novinar, kazao je kako je neizmjerno sretan što je priča o prvoj mostarskoj nogometnoj zvijezdi dobila izgled knjige i što će ostati mlađim generacijama da se upoznaju s njegovim djelima.

– Ideja i sam proces pravljenja knjige trajali su godinu dana. Nakon što sam dobio odobrenje obitelji Mujić to je bio signal da krenem u cijeli taj proces. Obitelj Mujić imala je bogatu privatnu arhivu, tako da knjiga sadrži bezbroj podataka za koje šira javnost u Mostaru i BiH uopće ne zna i dosta toga novoga će saznati čitajući ovu priču – kazao je Mehmedović.

Dodaje kako je napisati knjigu “o čovjeku koji je obilježio FK Velež” nešto nemjerljivo.

– Svi oni koji prate sport čuli su za Mujića, čovjeka koji je 50-ih, 60-ih godina igrao za reprezentaciju Jugoslavije i bio njen kapetan, što dovoljno govori o kakvoj veličini se radi. Moj intimni razlog zašto sam napisao knjigu o njemu je taj što šira javnost ne zna tko je bio Muhamed Mujić – naglasio je Mehmedović.

Po njegovim riječima, ljudi koji su u to vrijeme bili i živjeli s njim, koji su pratili sve generacije ovog kluba, kažu da je Mujić definitivno najbolji igrač Veleža.

– Bez ikakvog premca kažu da se takav igrač nije pojavio poslije njega. Kao čovjek bio je poprilično samozatajan, ali mislim da je u nekih 30-40 godina, koliko je intenzivno radio što igrajući, što trenirajući, ostavio nemjerljiv trag – istaknuo je Mehmedović.

Recenzent knjige, sportski novinar Saša Ibrulj kazao je kako je ovo djelo i svojevrsni putokaz svima na koji način se treba odnositi prema svojim klubovima i svojim legendama.

– Ova je knjiga i svojevrsni putokaz svima na koji način treba da se odnosimo prema svojim klubovima i svojim legendama, i ono što bi trebalo da donese je još ovakvih knjiga. Muhamed Mujić do sada je bio jedna od najvećih i najvažnijih priča našeg fubala, ali i gotovo neispričana priča koju je samo sjećanje držalo iznad površine. Od danas to se potpuno promijenilo, od danas, zahvaljujući Dariju i njegovoj knjizi, priča o Muhamedu Mujiću ima novo, izuzetno važno poglavlje, ono koje vrijedi čitati i opet čitati i nikada ne zaboraviti.

 

tacno.net
Autor/ica 17.5.2022. u 09:33