Protest poljoprivrednika: Provalit ćemo u zgradu Ministarstva ukoliko Lijanović ne bude „uklonjen“

Predrag Blagovčanin
Autor 14.1.2013. u 13:38

Protest poljoprivrednika: Provalit ćemo u zgradu Ministarstva ukoliko Lijanović ne bude „uklonjen“

Predstavnici fedaralnih udruženja poljoprivrednika jutros su se okupili ispred zgrade federalnog Ministarstva poljoprivrede u Sarajevu tražeći smijenu resornog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića.

Koordinator federalnog udruženja poljoprivrednika Mehmed Nikšić izjavio je novinarima da su poljoprivrednici odlučili prekinuti protest do 21. januara kad očekuju sastanak s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom. U međuvremenu poljoprivrednici su najavili podnošenje krivične prijave protiv ministra.

Nikšić je rekao da ih je ministar prethodno pozvao na sastanak, za koji je odredio samo četiri predstavnika, no oni su tražili da sastanku prisustvuju predstavnici iz svih kantona.

“Onda je ministar nazvao mene na mobitel i rekao da nam samo želi dati nacrt programa za 2013. godinu, te da ne želi razgovarati o 2012. godini. Mi smo ga pozvali da dođe i da se obrati ljudima, a on je to izričito odbio. On želi samo da prođe program za 2013, kako bi imao prostora za dalje trošenje budžetskih sredstava”, rekao je Nikšić, te dodao da su poljoprivrednici to odbili.

Tokom protesta poljoprivrednika zamalo je došlo do fizičkog obračuna između stotinjak demonstranata i predstavnika dijela poljoprivrednika koji ne učetvuju u protestima.

Do usijanja situacije je došlo nakon što se među prosvjednicima pred zgradom Ministarstva pojavio predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović što je izrevoltiralo demonstrante koji su za njim uzvikivali „lopove“ i „Lijanovićev čovjek“, te pokušali da ga fizički napadnu.  Direktan fizički obračun spriječila je policija, a demonstranti se kazali da će „provaliti u zgradu Ministarstva“ ukoliko Muslimović ne bude „uklonjen“.

U izjavi za medije, Muslimović je rekao kako svi poljoprivrednici imaju isti interes, a to je naplata poljoprivrednih poticaja iz federalnog budžeta.

Nakon što se situacija smirila Mehmed Nikšić je kazao da će poljoprivrednici tražiti od premijera FBiH Nermina Nikšića i predsjenika Federacije Živka Budimira da ih prime na razgovore i da pokrenu razrješenje ministra Lijanovića.

“Dobili smo informaciju da je predsjednik FBiH odsutan i da će se vratiti u svoj ured 21. januara, te da tada možemo očekivati sastanak”, istakao je Nikšić.

Predrag Blagovčanin
Autor 14.1.2013. u 13:38