Radnici Gras-a poručili: Ne bojimo se policije, neka hapse lopove iz Vlade

Predrag Blagovčanin
Autor 10.4.2013. u 15:50

Radnici Gras-a poručili: Ne bojimo se policije, neka hapse lopove iz Vlade

„Mi se policije ne bojimo.  Nismo se bojali ni 92. godine, a nećemo ni sada. Neka slobodno dođu, neće im niko ništa, ali bolje bi im bilo da idu hapsiti lopove iz Vlade koji su krivi za svu ovu situaciju“

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je  razgovarao sa radnicima Gras-a.

Na sastanku koji je trajao preko 2 sata radnici Gras-a upoznali su gradonačelnika Komšića sa kompletnom problematikom ovog preduzeća, kao i razlozima zbog kojih su već osmi dan u štrajku.

Komšić je naglasio da je došao na razgovor s radnicima svjestan odgovornosti prema građanima Sarajeva, bez obzira što nema nadležnosti nad javnim preduzećima.

Nakon sastanka sa štrajkačkim odborom Gras-a, Ivo Komšić obratio se okupljenim novinarima:

„Gradski saobraćaj ne radi osam dana. Zbog ovog štrajka trpe građani, a i radnici ovog preduzeća. Razgovor je trajao dosta dugo. Ja sam čuo sve probleme koji su se ovdje nagomilavali gotovo od rata do sada. Mislim da je problem što ne postoji komunikacija između Kantonalne vlade i sindikata, odnosno radnika Gras-a. Primjetio sam da u ovoj čitavoj priči ima malo i inata s obje strane“, rekao je Komšić.

Upitan da prokomentariše kada  bi Gras mogao početi raditi, Komšić je rekao:

„Ja sam tražio od radnika da pokrenu saobraćaj, da izađu na cestu i da to bude početak rješavanja ovog problema koji se mora sistemski riješiti. Međutim, predstavnici Gras-a nisu mi obećali da će izaći na ulice“,  izjavio je Komšić.

Podsjećamo, skupina radnika Gras-a 3. aprila stupila je u nelegalni štrajk zbog, kako su tada naveli, neisplaćenih plata i doprinosa, kao i zbog neadekvatnih uslova za rad.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo gosp. Jusuf Bubica više je puta ponovio kako radnici Gras-a nemaju pravo na štrajk i kako će skupina koja je odgovorna za saobraćajnu blokadu Sarajeva krivično odgovarati. Ministar Bubica ne isključuje ni upotrebu sile kako bi Gras ponovo počeo raditi.

O  intervenciji policije i mogućim neredima razgovarali smo sa radnicima Gras-a koji su bili spremni razgovarati:

„Mi se policije ne bojimo.  Nismo se bojali ni 92. godine, a nećemo ni sada. Neka slobodno dođu, neće im niko ništa, ali bolje bi im bilo da idu hapsiti lopove iz Vlade koji su krivi za svu ovu situaciju“,  rekao je jedan od radnika Gras-a.

Zbog štrajka Gras-a i nemogućnosti vlade Kantona Sarajevo da riješi ovaj problem ispaštaju građani Sarajeva koji su već  osam dana bez javnog saobraćaja koji redovno plaćaju.

 

Predrag Blagovčanin
Autor 10.4.2013. u 15:50