Raseljeni Sirijci dočekuju zimu u šatorima

tačno.net
Autor 15.12.2015. u 10:43

Raseljeni Sirijci dočekuju zimu u šatorima

Zimu u kampu za raseljene nadomak Halepa dočekuje 35.000 Sirijaca, dok rat ulazi u petu godinu.

Zima je stigla u Siriju, a s njom dolaze i mnogi problemi za one koji su raseljeni iz svojih domova. Istovremeno, Ujedinjeni narodi pokušavaju naći potrebna sredstva, a međunarodna zajednica da zaustavi rat, koji je ušao u petu godinu.

“Ove peći za grijanje su opasne. Djeca se mogu ugušiti od dima u šatoru”, kaže Abu Najeeb, koji zajedno s oko 35.000 Sirijaca živi u kampu u naselju nadomak Halepa.

Dok se borbe u ovoj oblasti nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, u Homsu, u centralnom dijelu Sirije, prekid vatre postignut između pobunjenika i Vlade, uz posredstvo UN-a, i dalje traje. Koordinator UN-a za humanitarne operacije Stephen O’Brien sastao se s građanima naselja Waer. Prema njegovim riječima, UN je dopremio humanitarnu pomoć u ovaj dio, prvi put nakon 11 mjeseci.

‘Mrlja na našoj savjesti’

Ali, jedno drugo primirje, postignuto prije dvije godine, u opasnosti je. U južnom Damasku oružana grupa koja se bori na strani režima kopa tunel u pravcu linija opozicije. Antivladini borci kažu da pokušavaju prekinuti rutu za snabdijevanje aerodroma u Damasku. Kažu da borci koje podržava Iran ne priznaju primirje koje je potpisala Vlada predsjednika Bashara al-Assada. Više od 50 ljudi je ubijeno u napadima na uporište opozicije u istočnom dijelu Damaska, i to u vrijeme trodnevne posjete koordinatora UN-a.

“UN je s partnerima finalizirao Plan humanitarnog djelovanja u Siriji za 2016. godinu. Potrebno je osigurati 3,2 milijarde dolara kako bi pomogli 13,5 miliona Sirijaca. Situacija u Siriji je neprihvatljiva. Mrlja je to na našoj kolektivnoj savjesti”, kaže O’Brien.

U Siriji se nalazi blizu 7,6 miliona interno raseljenih. UN kaže da tri četvrtine njih nemaju pristup pitkoj vodi, a dva miliona djece ne pohađa školu.

Al Jazeera

tačno.net
Autor 15.12.2015. u 10:43