Američka centralna banka

Rastuće kamate, jači dolar – i FED mora odlučiti

 Ines Zöttl 
Autor 22.3.2021. u 09:48

Rastuće kamate, jači dolar – i FED mora odlučiti

Predsjedavajući Federalnih rezervi  Jerome Powell: „Ako on ništa ne kaže tržišta će se pokrenuti, ako on puno kaže tržišta će se pokrenuti“ – Foto: Manuel Balce Ceneta / dpa

Rastuće kamatne stope na tržištu kapitala stavljaju centralnu banku SAD pod pritisak. Za šefa Fed-a Powella previranja na obvezničkim tržištima postaje test dokazivanja.

Piše: Ines Zöttl  17.03.2021.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Prije par tjedana na finansijska tržišta umarširala je građanska milicija. U svakom slučaju tako to opisuje investicijski stručnjak Ed Yardeni: On ih naziva “Bond Vigilantes” (“obveznicima obveznica”), investitorima u obveznice, koji nakon jedne godine poplave novca u pandemiji smatraju neizbježnim poticaj rasta i inflacije – i u predviđanju toga već zahtijevaju više kamate. Konačno inflacija smanjuje kupovnu moć njihovih budućih prihoda. Zbog toga na tržištu obveznica vlada raspoloženje rasprodaje. Cijene su pale, a prinosi kao u ogledalu porasli: Desetogodišnje državne obveznice SAD, koje imaju odlučujuću funkciju za kamate notiraju sa oko 1,6 posto tako visoko kako to dugo nije bilo.

Ovaj nastup doveo je do pritiska na one kojima službeno pripada održavanje mira na finansijskim tržištima: Ministrici finansija Janet Yellen i šefu centralne banke SAD Jerome Powellu. Do sada se oboje demonstrativno pokazuju opuštenim. Američko gospodarstvo je daleko od pregrijavanja, inflacioni strahovi su neosnovane, umiruje Powell. Mogući porast cijena bi, prema njegovom mišljenu, bio samo prolazan.

Samo tržištima nedostaje povjerenje. Kada Powell u srijedu nakon dvodnevne sjednice Feda istupi pred novinare, nervozni investitori će svaku njegovu rečenicu secirati pod mikroskopom. Jer dok se politika i centralne banke u većem dijelu svijeta još bore protiv korona virusa tržište obveznica ima odavno druge brige: da da američkoj ekonomiji ide predobro. Goldman Sachs trenutno procjenjuje američku stopu rasta za ovu godinu na sedam posto. Za mnoge ekonomiste je sa pogledom na predstojeći bum promjena kamata gotova stvar. I dolar je slijedeći kamate na obveznice ojačao. Istovremeno su tržišta akcija dospjela u nestabilnost jer se poneki berzanski brokeri pitaju da li je njihov novac još uvijek dobro uložen u skupe tehnološke akcije kada i druge investicije konačno opet donose značajne povrate.

Jedna pogrešna riječ šefa centralne banke može u ovoj situaciji tržišta potpuno izbaciti iz ravnoteže. Powelovu posljednju Fed konferenciju za štampu pratio je samo jednim okom i jednim uhom, kaže Rick Rieder, stručnjak za rente kod firme za upravljanje imovinom Blackrock. Ovoga puta će pripaziti: „Ako on ništa ne kaže tržišta će se pokrenuti, ako on puno kaže tržišta će se pokrenuti“, predviđa Rieder u emisiji kod CNBC.

Loše pamćenje

„Fed će pokušati da ne diže prašinu ali to je lakše reći nego uraditi“, upozorava i Ryan Sweet iz Moody’s Analytics. Kada je Powell početkom marta opušteno ignorisao porast prinosa, tržište je na to odmah odgovorilo dodatnim rastom. Neki posmatrači u tome već vide najavu događaja koji je kao „Tapet Tantum“ ušao u istoriju centralne banke. Kada je tadašnji šef banke Ben Bernanke 2013. najavio da će, pet godina nakon izbijanja finansijske krize, postepeno prestati sa kupovinom obligacija koja je stabilizovala tržišta, tržišta su reagovala sa nastupom bijesa: cijene obveznica su se srušile, a prinosi porasli. Taj događaj je „ostavi ožiljke kod svakoga koji je tada radio u Fedu“ rekao je jednom Powell – dakle i kod njega samoga.

Šta dakle treba on da radi? Najbolje ništa, savjetuje Richard Bernstein, šef investicione firme Richard Bernstein Advisor. On preporučuje Ferber metodu: bebu pustiti da plače dok sama ne zaspi. Za dobrobit gospodarstva morali bi investitori naučiti „suočiti se sa realnošću“, piše Bernstein u „Financial Times“.

Međutim, kao većina roditelja, Fed će savjetovanu tvrdoću teško održati. Jer turbulencije na tržištima mogle bi inficirati realno gospodarstvo. Rasprodaja obveznica dovodi prema iskustvu do „zaraza, nelikvidnosti, propadanja firmi, bankrota i nestabilnosti“, zloguki su stručnjaci Bank of America.

Powellova evropska kolegica Christine Lagarde već je bučnim investitorima obezbjedila zahtjevane uslove. Ona je najavila da će Evropska centralna banka ubrzati kupovine obveznica i time snižavati prinose. Evro-gospodarstvo je suviše slabo da bi savladalo više troškove finansiranja za preduzeća, države i domaćinstva, objasnila je Lagarde.

Investicijski stručnjak Yardeni nije siguran kako će se završiti „borba divova“ njegovog pokreta obveznica protiv najmoćnije centralne banke na svijetu. Međutim, on jedno smatra neizbježnim: „Među žrtvama biće nevinih“.

spiegel.de

 Ines Zöttl 
Autor 22.3.2021. u 09:48