Ratni brodovi SAD kreću ka Crnom moru?

Mirjana Rakela
Autor 7.12.2018. u 06:18

Ratni brodovi SAD kreću ka Crnom moru?

Televizijska mreža CNN izvijestila je da Sjedinjene Države planiraju uploviti ratnim brodom u Crno more, što je potez koji dolazi u trenutku velikih napetosti između Ukrajine i Rusije.

CNN je izvijestio 5. decembra da su američki vojni dužnosnici zatražili od State Departmenta da obavijesti Tursku o planu jer brod mora proći kroz Bospor i Dardanele, koji povezuje Mediteran sa Crnim morem.

Ovaj televizijski kanal naveo je tri neimenovana američka dužnosnika kao izvor informacije koja se nije mogla odmah potvrditi.

Desetljećima stari ugovor zahtijeva da sve zemlje koje se ne nalaze uz crnomorsku obalu moraju dati Turskoj 15-dnevnu obavijest kada njihovi ratni brodovi planiraju proći kroz turske tjesnace.

Dva od tri neimenovana dužnosnika rekli su CNN-u da se ne radi o konačnom planu, već da ta obavijest samo treba pružiti američkoj ratnoj mornarici mogućnost ulaska ratnog broda u to more.

“Mi rutinski obavljamo svoje zadatke unaprijed radi sigurnosti i stabilnosti Šeste flote kako bi se uključila u operacije u međunarodnim vodama i zračnom prostoru iznad Crnog mora”, rekao je Kyle Raines, glasnogovornik američke Šeste flote, koja nadzire pomorske operacije u regiji.

“Zadržavamo pravo da djelujemo u skladu s međunarodnim zakonima i normama”, kazao je on.

NATO u čijem je članstvu nekoliko država koje dijele obalu Crnog mora, kao i Sjedinjene Države rutinski je poslao ratne brodove koji patroliraju Crnim morem, unatoč ruskom nezadovoljstvu.

Naime, nakon pretodnevnog rata Rusije i Gruzije 2008., ruske snage su stacionirane u separatističkim regijama na obali Crnog mora, dok je uz gruzijsku obalu usidren brod Šeste flote (USS Mount Whitney) u znak podrške Gruziji.

Zemljopisni prikaz tjesnaca Kerč (u sredini)
Zemljopisni prikaz tjesnaca Kerč (u sredini)

Američki avioni i bespilotne letjelice redovito nadziru obalu Crnoga mora, kao i ukrajinski poluotok Krim koji je Moskva anektirala 2014.

Najavljeni američki planovi stižu u trenutku sve snažnijih napetosti između Kijeva i Moskve posebno nakon incidenta 25. novembra kada je ruska strana pucala na ukrajinske brodove koji su trebali proći kroz Kerčki prolaz i nakon čega su zatočili 24 ukrajinska mornara i tri broda pod optužbom, između ostalog, i za ilegalan prelazak granice.

Rusija je ovim potezom dodatno ograničila pristup ukrajinskim brodovima Azovskom moru i glavnoj ukrajinskoj trgovačkoj luci Mariupolj.

Prema dogovoru iz 2003, Rusija i Ukrajina su se složile da dijele pristup Azovskom moru. No, od aneksije Krima 2014. i izgradnje mosta koji povezuje Krim i Rusiju, Moskva je dodatno otežala pristup ukrajinskim brodovima.

Prema CNN-u, posljednji američki brod koji je ušao u Crno more bio je USNS Carson City u oktobru.

Kijev je prije dva dana saopćio da je Moskva deblokirala ukrajinske luke u Azovskom moru i dopustila ukrajinskim brodovima prolaz kroz tjesnac Kerč.

Radio Slobodna Evropa

Mirjana Rakela
Autor 7.12.2018. u 06:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija