SAD će od septembra nuditi dodatne doze vakcina protiv COVID-19

RSE
Autor 19.8.2021. u 08:45

SAD će od septembra nuditi dodatne doze vakcina protiv COVID-19

Američka vlada saopštila je da od 20. septembra planraju početi nuditi treću dozu vakcine protiv korona virusa kako se povećava broj zaraženih zbog delta soja.

Treća doza će biti dostupna za Amerikance koji su primili dvije doze Moderne ili Pfizer/BioNTech vakcine prije najmanje osam mjeseci, saopštilo je ministarstvo zdravstva. Očekuje se da će dodatne doze biti potrebne i za one koji su primili Johnson & Johnson vakcinu.

Dodatna vakcina u početku će se davati zdravstvenim radnicima, stanovnicima staračkih domova i starijim osobama.

Sa druge strane Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne preporučuju davanje treće doze uz komentar da dvije doze treba dati najugroženijima širom svijeta prije no što se krene sa davanjem treće doze onima koji su u potpunosti vakcinisani

Američki zvaničnici navode da je sve više dokaza da zaštita od vakcine nestaje nakon šest ili više mjeseci, posebno kod starijih osoba koje imaju potencijalne zdravstvene probleme.

Također se navodi da su se vakcine pokazale kao “izuzetno efektnim” u smanjenju rizika od ozbiljnih bolesti, hospitalizacije i smrti. Među zvaničnicima koji su odlučivali o trećoj dozi su vodeći medicinski savjetnik američkog predsjednika Joe Bidena Anthony Fauci, kao i čelnci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Uprave za lijekove i hranu i Nacionalnih zdravstvenih instituta.

Prema podacima CDC-ja do sada je više od 72 posto Amerikanaca starijih od 18 godina primilo najmanje jednu dozu vakcine, a gotovo 62 posto je potpuno vakcinisano.

Treća doza vakcine u Americi već je odobrena onima sa slabijim imunim sistemom. Njemačka je također najavila da će od septembra davati treću dozu, dok je Izrael u julu počeo da nudi treću dozu.

U Srbiji je od utorka, 17. avgusta, moguća vakcinacija trećom dozom vakcine za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.

RSE

RSE
Autor 19.8.2021. u 08:45