SAD: Turska napadom u Siriji izložila riziku američke vojnike

RSE
Autor 27.4.2017. u 09:04

SAD: Turska napadom u Siriji izložila riziku američke vojnike

Vojska Sjedinjenih Američkih Država saopštila je danas da je Turska obavestila saveznike o svojim napadima na kurdske snage u Siriji manje od sat vremena pre početka napada, prenosi Beta.

SAD su saopštile da su jučerašnji turski napadi na položaje Kurda izložili Amerikance potencijalnom riziku.

Američki pukovnik avijacije Džon Dorijan rekao je da tursko upozorenje nije bilo dovoljno precizno po pitanju vremena i lokacije napada da bi bezbednost američkih vojnika bila osigurana i dodao da su se oni nalazili oko 10 kilometara od mesta udara.

Dorijan je rekao da su SAD zabrinute što Turska nije izvela napade u koordinaciji sa međunarodnom koalicijom za borbu protiv takozvane Islamske države, koju predvodi SAD.

Sirijski zvaničnici su saopštili da je u turskim vazdušnim udarima ubijeno oko 20 kurdskih boraca, pripadnika Narodnih zaštitnih jedinica (YPG). Ta kurdska formacija je saveznik SAD, a Turska ih smatra delom terorističke grupe.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa oštro je juče kritikovala Tursku zbog napada na Kurde u Siriji i Iraku, optužujući je da ugrožava zajednički cilj borbe protiv takozvane Islamske države.

RSE
Autor 27.4.2017. u 09:04