BUŽET SARAJEVSKOG KANTONA OŠTEĆEN ZA STOTINE HILJADA MARAKA

Amer Bahtijar
Autor 26.1.2011. u 12:04

BUŽET SARAJEVSKOG KANTONA OŠTEĆEN ZA STOTINE HILJADA MARAKA

“Europlakat” nelegalno koristi čak 155 objekata sa 277 oglasnih površina; čak i vrlo “konzervativna” procjena ukazuje na godišnji prihod od preko tri i po miliona maraka, pri čemu je Kanton Sarajevo uskraćen za godišnju naknadu od preko 460.000 KM, a sveukupno, računajući od dana kada je vlada donijela odluku o raskidanju ugovora sa Gracićem – radi se o gubitku za budžet Kantona Sarajevo od preko 700.000 KM! Ovakav način poslovanja Europlakata predstavlja ne samo grub udarac svim medijima koji preživljavaju od komercijalnog oglašavanja, već i gubitak budžetskih prihoda iz kojih se finansiraju i elementarne potrebe građana Sarajeva

 Piše: Amer Bahtijar

Borba protiv korupcije i izostanak podrške za nju od strane Stranke demokratske akcije bili su razlozi kojima je bivši premijer sarajevskog kantona Elvedin Konaković zvanično obrazložio svoj izlazak iz stranke i osnivanje vlastite političke partije.

Iako je svojim gestom priskrbio simpatije dijela javnosti, skeptičniji su ukazivali na činjenicu da je Konakovićeva vlada i sama imala selektivan odnos prema različitim javnim i privatnim preduzećima u bh. prijestolnici. Izgleda da za ovakve ocjene ima argumenata, posebno u situaciji kada se počinju ukazivati “kosturi iz ormara” Konakovićeve vlade. Naime, već nekoliko sedmica u sarajevskom kantonu postoji prava nevjerica spram otkrića da sarajevsko preduzeće “Europlakat” već duže od godinu dana nezakonito koristi na stotine objekata i javnih površina u bh. prijestolnici na kojima se nalaze bilbordi za komercijalno, marketinško oglašavanje. Zbog nepoštivanja potpisanog ugovora, to jest neplaćanja naknade za korištenje javnih površina na kojima se nalaze bilbordi, Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj 72. sjednici još 17. februara 2017. donijela odluku o raskidanju ugovora sa preduzećem “Europlakat”, za koji se veže kontroverzni fudbalski menadžer i vlasnik fudbalskog kluba “Olimpik” iz Sarajeva Nijaz Gracić. Međutim, od tada se nije ništa dogodilo i Konakovićeva vlada nije naložila uklanjanje “Europlakatovih” stubova i opreme, koje on i dalje koristi, ali već petnaestak mjeseci potpuno nelegalno. A da se radi o ogromnom novcu, kako onom za koji je uskraćen budžet Kantona Sarajevo tako i o nelegalnom prihodu za Gracića, svjedoče i brojevi: “Europlakat” nelegalno koristi čak 155 objekata sa 277 oglasnih površina; čak i vrlo “konzervativna” procjena ukazuje na godišnji prihod od preko tri i po miliona maraka, pri čemu je Kanton Sarajevo uskraćen za godišnju naknadu od preko 460.000 KM, a sveukupno, računajući od dana kada je vlada donijela odluku o raskidanju ugovora sa Gracićem – radi se o gubitku za budžet Kantona Sarajevo od preko 700.000 KM!

Vlada bivšeg premijera Konakovića je imala više od 13 mjeseci

( smijenjena je 19. marta 2018.) da zaštiti budžet i interese građana Kantona Sarajevo, ali nije učinila ništa. Novi premijer sarajevske kantonalne vlade Adem Zolj sasvim sigurno veoma dobro poznaje problematiku korištenja javnih površina koje se koriste za postavljanje bilborda, zato što je duže od 15 godina bio na čelu Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, a veliki dio objekata sa oglasnim površinama nalazi se upravo pored cesta i javnih puteva. No, vrlo brzo će biti jasno da li će i premijer Zolj biti samo deklarativno za zaštitu društvenih interesa ili će prekinuti praksu po kojoj propisi, ugovori i odluke vlade ne važe za kontroverzne biznismene poput Gracića i njegove firme.

Sve dok protekle sedmice sarajevski portal Klix.ba nije objavio tekst o kriminalnom poslovanju Gracićevog Europlakata u Kantonu Sarajevu ogromna šteta koja se toleriranjem ove prakse nastavlja bila je poznata tek malom broju upućenih. Tragom činjenica i podataka objavljenih u navedenom Klixovom tekstu, naš portal se pismeno obratio kontroverznom Graciću pitanjima o nezakonitostima u radu njegovog Europlakata. Između ostalog , pitali smo za njegovu tvrdnju da je ” u cijelu priču uključena Austrijska ambasada u BiH jer su Austrijanci suvlasnici kompanije”, s obzirom da u sudskom registru stoji da je upravo on stopostotni vlasnik Europlakata; pitali smo i o tvrdnjama da putem vansudskih nagodbi sa kantonalnim vlastima, poput sarajevskih, i u Tuzli i u Mostaru pokušava izbjeći plaćanje naknada u budžet na koje se obavezao ugovorom i na osnovu kojih godinama ostvaruje milionske prihode; pitali smo i o bespravnom korištenju ugovora o korištenju javnih površina od strane druge njegove firme Densad d.o.o. Sarajevo, čiji je pravni sljednik Aumneto d.o.o. Sarajevo; tražili smo i odgovore na pitanja da li firma gospodina Gracića Europlakat plaća korištenje lokacija za bilborde, koje je nastavio koristiti i nakon što je Vlada Kantona Sarajevo još 17. 02. 2017. godine raskinula ugovor zbog njegovog neplaćanja, te ako plaća po kojem osnovu to čini i koliko je platio od tada… Nažalost, umjesto odgovora na precizna pitanja koja smo mu postavili, dobili smo pismenu poruku iz Europlakata u kojoj nas obavještavaju da “nismo dovoljno informisani o ovoj temi kao i pravno educirani da bi mogli otvoriti temu sa Vama”. Uz ovu poruku dobili smo i prijetnju tužbom.

Amer Bahtijar
Autor 26.1.2011. u 12:04