Svečano otvoren deseti Plesni festival u Šibeniku

tačno.net
Autor 20.7.2021. u 10:34

Izdvajamo

  • Deseti Šibenik Dance Festival, vođen motom Ples pomiče granice, donosi sedam predstava u službenom programu i šest revijalnih. Uz plesne umetnike iz Hrvatske, festival će ove godine ugostiti produkcije iz Mađarske i Srbije.

Povezani članci

Svečano otvoren deseti Plesni festival u Šibeniku

Foto: Dragan Kolombo

Na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku sinoć je otvoreno deseto izdanje Šibenik Dance Festivala predstavom Plamteća vode u koreografiji Andonisa Foniadakisa u izvođenju Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc iz Rijeke.

Medijima su se obratili direktorka Plesnog festivala u Šibeniku Zorana Mihelčić, župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić, direktorka Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić, direktorka Baleta HNK Ivan pl. Zajc Maša Kolar i Aleksandar Ilić osnivač Instituta za umetničku igru i direktor Kulturnog centra Beograda.

Deseti Šibenik Dance Festival, vođen motom Ples pomiče granice, donosi sedam predstava u službenom programu i šest revijalnih. Uz plesne umetnike iz Hrvatske, festival će ove godine ugostiti produkcije iz Mađarske i Srbije.

Na ovogodišnjem festivalu iz Srbije će se predstaviti koreografkinja Isidora Stanišić s predstavom Afterlife Party with Evergreen Eve i mlada koreografkinja i studentkinja Instituta za umetničku igru Sandra Milošević s predstavom Deo mene i ja.

„Šibenik Dance Festival jedini je festival u Hrvatskoj koji je ove godine ugostio od publike fantastično prihvaćenu Plamteću vodu. Ovaj festival nije rezerviran samo za samostalne predstave plesnih umjetnika i male formacije, nego ugošćuje i velike trupe. Za to treba imati i mogućnosti i hrabrosti“, navela je Maša Kolar, direktorka Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

 „Šibenik je postao ne samo nezaobilazno mesto na europskoj karti suvremenog plesa, nego i onoj svetskoj. Iza toga stoji ogroman trud i rad. Reč je o jedinstvenom festivalu koji privlači veliku pažnju plesnih umetnika i publike, te tako decentralizuje umetničku igru“, rekao je Aleksandar Ilić koreograf i direktor Kulturnog centra Beograd.

Zorana Mihelčić, umetnička direktorica ŠDF-a, ponosna je što festival ugošćuje etablirane plesne umetnike, ali i otvara prostor za nastupe mladih. Upravo su oni snažno osetili ograničenja koja je donela pandemija novog koronavirusa, a ples ih ohtrabruje i podstiče na oslobađanje i razvoj.

Festival će trajati do petka 23. jula a zatvoriće ga Zagrebački plesni centar s predstavom Body Shots.

tačno.net
Autor 20.7.2021. u 10:34