Sveti Nikola

Autor 29.7.2012. u 19:12

Sveti Nikola

Ne, ne, nije reč o svetom Nikoli mirlikijskom koji se kod nas slavi od devetnaestog decembra pa sve tamo do Srpske nove godine. Svaka i njemu čast, ali taj je Grk, osim toga, kao zaštitnik moreplovaca, pomalo beskoristan u našoj kontinentalnoj zemlji u kojoj ipak punom parom radi Agencija za pomorski saobraćaj.

Reč je o našem, srpskom Nikoli. I to Tesli. Dakle ovako. Teslini poštovaoci (nekoliko stotina „teslijanaca“ kako nas obaveštavaju Večernje novosti) kolektivno su presavili tabak i uputili sitno pismo Sinodu SPC i patrijarhu Irineju u kome predlažu da se veliki naučnik proglasi za sveca. Imajući u vidu krajnje konfuznu situaciju u SPC , nije isključeno da Sinod i patrijarh teslijanski predlog uzmu u razmatranje.

Teslijanci ipak znaju da status svetitelja podrazumeva ispunjavanje određenenih kriterijuma, pa su podastrli neoborive dokaze. Tesla je ni manje ni više nego „sveti duh“, tvrde Teslići, „čovek koji je rano otkrio boga, a potom i nebeska prostranstva i kosmičku energiju“. Sve je to impresivno (naročito do sada nepoznato otkriće nebeskih prostranstava), ali rekao bih da je nedovoljno. Za razliku od katoličke, pravoslavne crkve nema detaljan pravilnik za beatifikaciju, ali nije baš sve prepušteno slučaju. Čak i kada se predlog uzme u razmatranje, prođu i decenije pre nego što predloženi dobije oreol i datum u crkvenom kalendaru. Tesle što se tiče, nesporno je da je bio čestit čovek, malo doduše na svoju ruku, ali takvi su geniji. Štaviše, život je proveo u celibatu, a to je stvar koju sinodi jako cene. Pročitao sam dosta toga od Tesle i o Tesli i iz pročitanog sam stekao utisak da ga religija, bar ova institucionalna, nije nešto naročito interesovala. Da je Tesla nekim čudom u stanju (a možda i jeste, sa Teslom se to nikad ne zna) da pročita predlog za sopstvenu kanonizaciju, verujem da bi se slatko nasmejao.

Ja lično u navedenoj sprdačini, najpre sa Svetim Duhom, a potom i sa zdravim razumom, vidim najvulgarniju malograđansku pomahnitalost, kojoj i srpska država (a bogme često) i Srpska pravoslavna crkva idu na ruku. Eto, kontaju predlagači, kucnuo je čas da i mi nešto učinimo za srpstvo. A ima li šta bolje od toga da predložimo Teslu za svetiteljski status, pa da u istoriju uđemo kao predlagači. Tako to, cenjeni publikume, ide u ovoj razdešenoj zemlji u kojoj ni kaluđerima ne pada na pamet da se uzrok ovdašnjih beskrajnih posrtanja možda krije u profanim koji se pačaju u sveto.

Danas

Autor 29.7.2012. u 19:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija