TAČNO I PITKO

Gradimir Gojer
Autor 22.4.2019. u 09:34

TAČNO I PITKO

Foto: kult-portal

Jasmin Bašić “Krunoslav Kruno Cigoj“, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Matica hrvatska, HKD Napredak, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost, Sarajevo, 2019.

Pisati o velikanima bilo koje grane umjetosti nije ni lako niti jednostavno. Pogotovo u grani umjetnosti kojoj ste i sami dionikom(!), a upravo takav je slučaj sa monografskom knjigom o umjetničkom i životnom putu opernog prvaka Krunoslava Krune Cigoja.

Jasmin Bašić, solista Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, inače magistar solo pjevanja (magistrirao u klasi sopranistice Radmile Bakočević) odlučio se ispisati listine na kojima pred čitateljskom publikom oživljava godine prebogatog umjetničkog djela i života jedne od najznačajnijih osobnosti opernog i koncertnog života na našim duhovnim prostorima u dvadesetom stoljeću.

Prva komponenta koja ovu knjigu monografskog karaktera preporučuje najširoj čitateljskoj populaciji je svakako strast s kojom Jasmin Bašić piše o velikanu hrvatske glazbe i kazališta. U predjelima ove monografske studije podnaslova: Uvod, Pastorala, Početak magije, Ruska priča, Bečka priča, Pod sjajem zvijezdaNajmlađi tenor na svijetu, Povratak, Američki san, Pandorin dar, Viktor, Agresija, Ville martyre, Konzul, Posljednji krug, Krunoslav Cigoj – priča o vama, Registar uloga, koncertni repertoar, režije, nagrade, festivali, diskografija, filmografija, publikacije, Vesna Cigoj Život s Krunom, Rekli su o Kruni, Jasmin Bašić je rekonstruirao suštine umjetničkog puta ovoga opernoga velikana, koji je jedan dio svog životnog i stvaralačkog puta vezao i uz pozornice, kulturni i umjetnički život Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Uostalom, ne samo pozorničkim protagonizmom širokog repertoara sve do nastupa u prvoj bošnjačkoj operi – Hasanaginici Asima Horozića, u ulozi  Imotskog kadije Krunoslav Cigoj je operni i umjetnički život Sarajeva i BiH obogaćivao i svojim redateljskim radom. Sve to Jasmin Bašić pomno bilježi ostavljajući o jednom vremenu bitno svjedočanstvo ovom monografskom studijom, ne samo o stvaralačkim usponima Krunoslava Cigoja, nego i o karakteristikama umjetničkog ambijenta u kojem je istinski umjetnik stvarao.

Krunoslav Cigoj ovom je Bašićevom monografskom studijom dobio fini, odmjeren, pitak i nadasve tačan muzikološki i teatrografski spomen na umjetničku karijeru bez ikakve mrlje.

O Bašićevom uratku moćno, kritičarski i muzikološki osebujno svjedočila je u prvom tekstu na stranicama ove vrijedne studije Jagoda Martinčević, koja će ustvrditi: …Dobra, vrlo dobra Bašićeva knjiga o Cigoju, onakva kakva je osmišljena u uspomenama i informacijama čovjeka koji je uz Krunu i s njim proveo jedno važno razdoblje umjetnikova života i rada…

Ova knjiga pokazuje da i u današnjem, sve bešćutnijem svijetu postoje umjetnička sljedbeništva, kontinuiteti u umjetničkom i etičkom pogledu.

Bašić je studiju pisao tačno, ali i sa prijateljskom strašću, s jasno artikuliranim odnosom učenika i sljedbenika prema velikom uzoru.

Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Matici Hrvatskoj i Hrvatskoj akademiji za znanost i umjetnost dužno poštovanje za otisnut i za povijest sačuvan svjedočanstveni muzikološko-teatrografski rad o neprolazima umjetnosti opernog prvaka Krunoslava Cigoja!

Gradimir Gojer
Autor 22.4.2019. u 09:34