TRUDNE DJEVICE: Jedan posto mladih žena tvrdi kako je zatrudnjelo bez seksa

tačno.net
Autor 21.12.2013. u 15:11

TRUDNE DJEVICE: Jedan posto mladih žena tvrdi kako je zatrudnjelo bez seksa

U američkome istraživanju gotovo jedan posto mladih žena koje su ostale trudne, tvrde da su to ostvarile kao djevice. Autori teksta “Poput djevice (majke)” u britanskom BMJ medicinskom dnevniku – koji je lišen ironije – kažu da takve znanstveno nemoguće tvrdnje pokazuju da istraživači moraju biti oprezni u tumačenju samoproklamiranih ponašanja. Pogrešna sjećanja, uvjerenja i želje kod ljudi mogu stvarati pogreške u onome što govore znanstvenicima.

U razgovorima sa 7. 870 žena i djevojaka u dobi od 15 do 28 godina, pokazalo se, da se 45 trudnoća od 5. 340 ukupno dogodilo nezavisno od muškaraca. Brojka ne uključuje trudnoće proistekle iz in vitro oplodnje i drugih potpomognutih reproduktivnih tehnologija.

Božićno izdanje BMJ-a svake godine objavljuje netradicionalne znanstvene dokumente. Za studiju o navodnim djevičanskim trudnoćama istraživači sa sveučilišta Sjeverna Karolina i Chapel Hill analizirali su podatke o tisućama tinejdžerki i mladih žena koje su sudjelovale u dugom istraživanju o adolescentskom zdravlju. Djevojke su bile od 12 do 18 godina stare kad su uvrštene u istraživanje u školskoj godini 1994-95. i bile su periodički podvrgnute intervjuiranju o njihovom zdravlju i ponašanju tijekom 14 godina, uključujući i preko kompjutera kako bi slobodnije odgovarale na pitanja o njihovoj seksualnoj povijesti.

45 žena i djevojaka koje su zatrudnjele unatoč tome što su, prema njihovim izjavama, bile djevice u trenutku začeća, razlikovale su se po nekim stvarima od onih koje su priznale ulogu muškaraca u njihovom razmnožavanju. 31 posto od onih koje tvrde da su zatrudnjele kao djevice rekle su također da su potpisale zavjet časti, u kojem se djevojka zaklinje da neće imati seks prije udaje. 15 posto ne-djevica koje su zatrudnjele potpisalo je takav zavjet.

45 samoproglašenih trudnih djevica i 36 koje su rodile izjavljivale su više od ne-djevica da roditelji nikad s njima nisu razgovarali o seksu i kontroli rađanja. Oko 28 posto roditelja majki-“djevica”, koji su također intervjuirani, naznačili su kako nisu imali dovoljno znanja da razgovaraju o seksu i kontracepciji s kćerima, u usporedbi s 5 posto roditelja od djevojaka koje su zatrudnjele i priznale da su imale odnos.

Prema izvješću, pretpostavljene časne majke bile su u značajno manjoj mjeri upoznate s upotrebom kondoma.

Istraživači su otkrili da, iako su majke-“djevice” imale više dječaka negoli djevojčica, i premda su mnoge zatrudnjele u danima prije Božića, kod njih ne postoji statistički značajna sličnost s Djevicom Marijom.

 

jutarnji.hr

tačno.net
Autor 21.12.2013. u 15:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija