Trump je loš. Nažalost nije takav sam.

Maureen Dowd
Autor 6.1.2020. u 17:33

Trump je loš. Nažalost nije takav sam.

Foto: DPA  – Moglo bi biti gore po njega.

Kako vašingtonska klima konfuzije i cinizma pomaže Trumpu.

Piše: Maureen Dowd
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Naravno da je Trump optužen zbog zloupotrebe položaja. I samosažaljenje u bujici njegovih tvitova vodi ka zaključku da ga je to veoma uznemirilo. Osim toga izgubio je protiv jedne 16 – godišnje djevojke koju je Times izabrao za osobu godine. To ga je napravilo tako ljubomornim da se nije mogao oduprijeti tome da je ismijava – što pokazuje još više kakav je on gubitnik.

Ali na ljestvici od jedan do zatvora to nije bio loš tjedan. Njegov razbarušeni prijatelj Boris Johnson ostvario je nadmoćnu pobjedu nad jednim odbojnim ljevičarem što mnogi vide kao dobar znak za Trumpa u sljedećoj godini.

A na brežuljku vašingtonskog Kapitola faustička partija se drži zajedno i glasno uzima u zaštitu svoga Apolona. Najperverzniju odbranu dao je Ken Buck, republikanac iz Kolorada, pred pravnim odborom Predstavničkog doma: Rekao je da nema smisla da se predsjednik optuži za ometanje Kongresa jer „mi smo ovdje poslani da ometamo Kongres“. To je bilo „izborno obećanje“.

Često sam se pitala da li je Trump uopšte vrijedan takvog postupka za oduzimanje mandata. A sada izgleda tako da on ovaj postupak tako ponižava kao što ponižava i sve ostalo.

Iako su demokrati objavili da njihova saslušanja nose teške posljedice za mnoge je to bilo teško pratiti. U večernjim vijestima postupak impičmenta dolazio je tek na četvrto mjesto a nijedna strana nije se ni za dlaku pomakla.

Često sam se pitala da li je Trump uopšte vrijedan takvog postupka za oduzimanje mandata. A sada izgleda tako da on ovaj postupak tako degradira kao što ponižava i sve ostalo. Kako piše Carl Hulse u New York Times: „Povećava se bojazan da će postupak za oduzimanje mandata Predsjedniku isto kao i filibuster postati normalan sastavni dio američke politike koja se primjenjuje kao oružje.”

Trump se pretvara da mu se prilikom pritiska na ukrajinskog Predsjednika radilo o borbi protiv korupcije ali mi svi znamo da on sam doprinosi korupciji. On griješi na najsvetijim mjestima: Upravo je objavljeno da mora uplatiti dva miliona dolara na osam dobrotvornih organizacija pošto je priznao da je novce iz svoje zaklade izdvojio za predizbornu kampanju i otplatu dugova preduzeća.

Za mnoge Amerikance su događaji posljednjeg tjedna dokaz za to da Trump sa svojim ciničkim primjedbama o manipulisanom sistemu i elitama „Deep State“ ima pravo.

Na kablovskoj TV vidimo krutu paradu visokih zvjerki iz Vašingtona kao što su James Comey, Andrew McCabe i John Brennan, koji zvone na uzbunu i u okolnostima Trumpove krivice predstavljaju se kao nedužna jagnjad. Umirovljeni generali razvlače lice oko impulsivne, egomanske vanjske politike Predsjednika.

Lijevi se žale da Predsjednik razara naše svete institucije i stavlja na kocku našu nacionalnu sigurnost. Ali za mnoge Amerikance su događaji posljednjeg tjedna dokaz za to da Trump sa svojim ciničkim primjedbama o manipulisanom sistemu i elitama „Deep State“ ima pravo.

Izvještaj generalnog inspektora o istrazi FBI o ruskoj aferi daje odbojan Dorian Gray portret nekada hvaljene istražne institucije: Kako piše Charlie Savage u Times dokument je otkrio „iznenađujuće nefunkcionalan proces pun grešaka“. FBI pod Comeyem i McCabeom je bila aljkava, lažljiva i pristrasna – i oslanjala se na besmisao koji je širio Christopher Steele.

A sa iznenađujućim i tužnim „afganistanskim papirima“ Washington Post je otkrio što smo mi duboko u sebi već znali: U 18 godina Afganistana potrošili smo bilion dolara da bi – kao već u Vijetnamu – vidjeli generale kako lažu i sakrivaju dokaze o tome da se rat ne može dobiti. Kako je priznao jedan general oni uopšte nisu razumjeli Afganistan i „nisu imali pojma“ šta su tamo ustvari uradili.

Čak i kad je predsjednik Barack Obama prema Postu rat intenzivirao, izdao dalje milijarde i obećao da će suzbijati korupciju, SAD su sklanjale pogled i omogućavale svojim saveznicima – afganistanskom Predsjedniku, lordovima rata, krijumčarima droge i privatnim zaštitarskim firmama – da uživaju u prevarama, korupciji i prljavom novcu.

Ustvari vlada bi nas trebala štititi od pohlepnih kapitalista a ne obrnuto.

I onda je tu film „The Report“, koji je raširen preko Amazona: junačka saga o Danielu Jonesu, koga igra Adam Driver. Jones radi u odboru za tajne službe Senata za Dianne Feinstein i godinama piše izvještaj o tome kako CIA u tajnim zatvorima primjenjuje „waterboarding“ i druge metode mučenja – jedan barbarski, neamerički i neefektivni sistem koga su izumila dva užasna psihologa koji su za to od CIA dobili oko 81 milion dolara.

Obama i Denis McDonough u filmu nisu prikazani dobro. Tamo izgleda da oni prikrivaju CIA da bi sakrili loše detalje izvještaja i da bi oslabili kritiku da je Obama suviše slab da se bori protiv terorizma. I John Brennan, MSNBCs glas morala, nije dobro prošao u filmu. Kao direktor CIA on je istragu u Senatu tako žestoko napadao da su čak njegovi saradnici tajno ulazili u kompjuterske mreže članova odbora da bi utvrdili kako su oni dolazili do informacija.

I kao da u tjednu nije bilo dovoljno institucionalne podlosti došlo je i saslušanje o Boeingu u Kongresu: Prema jednoj analizi Saveznog ureda za vazdušni saobaraćaj nakon prvog smrtonosnog pada aviona pred indonežanskom obalom uredima je bilo jasno da će, ako ostanu neaktivni biti odgovorni za to da će se avioni tipa Boeing 737 Max za vrijeme svoga životnog vijeka od 45 godina vjerovatno 15 puta srušiti i pritom će izgubiti život 2.900 ljudi. Ali to nije bilo dovoljno da se modelu odmah zabrani startovanje. Ustvari vlada bi nas trebala štititi od pohlepnih kapitalista a ne obrnuto.

Nažalost ova klima zbunjenosti i cinizma je za Trumpa veoma korisna. On nije došao u Vašington da bi popravio pokvareni sistem. On je došao da bi uživao u njemu.

ipg-journal.de

Maureen Dowd
Autor 6.1.2020. u 17:33