Velikan skijanja Jure Franko: Moja medalja je Bosanska

tačno.net
Autor 31.1.2014. u 16:55

Velikan skijanja Jure Franko: Moja medalja je Bosanska

Piše: Muhamed Bikić

Proći će još mnogo februara, a dok je Sarajeva i sarajevskih zima prisjećat ćemo se i prepričavati priče o Sarajevu februara 1984. godine.

Upravo ta Olimpijada u Sarajevu nas je tada lansirala u prvi plan svjetskog interesovanja. Tih osamdesetih godina prošlog stoljeća, od Vardara pa do Triglava, od Đerdapa pa do Jadrana, svi su bili u službi toga da se organizira što bolja Olimpijada.

I organizirana je… najbolja do tada. Tada je bivša Jugoslavija prvi put dobila priliku koju je itekako iskoristila. U svakom pogledu. No, ono po čemu će još ostati u sjećanju ta 1984. i Olimpijada u Sarajevu jeste da je osvojena prva medalja, kada je riječ o zimskim olimpijadama. Srebro! Osvojio ga je Jure Franko u veleslalomu. “U Sarajevu sam ponovo rođen, a to moje novo rođenje je bilo 14. februara kada sam osvojio srebrenu medalju. Moram po ko zna koji put ponoviti da je ta medalja naša zajednička. Mada je Jugoslavija govorila da je njihova, moja Slovenija da je naša, ona je i vaša, bosanskohercegovačka”, govorio je legendarni Jure Franko februara 2010. godine na Bjelašnici, na Međunarodnom ski-takmičenju u slalomu i veleslalomu “FIS KUP ZOI ’84. – Djeca za mir u svijetu”. Četiri godine prije, 2006., sa Frankom smo se susreli u SOS Dječijem selu Kinderdorf, kada je ovaj legendarni skijaš, a nadasve čovjek, organizirao odlazak 15 bh. mališana na ZOI u Torino, zajedno sa tridesetak svojih vršnjaka iz Slovenije i Italije. “Sarajevo ne zaboravljam nikada. Sarajevo je dio mene. Ideju za ovu akciju dao je jedan sportski novinar, a podržali su je i drugi skijaški asovi poput Piera Grosa i Alberta Tombe”, rekao je Franko koji je tom prilikom posjetio Udruženje “Obrazovanje gradi BiH”, izrazivši poštovanje za uspjehe u ostvarivanju svrhe i ciljeva ovog Udruženja. Jure Franko idalje podržava inicijative OC ZOI’84. Sarajevo i Skijaškog saveza BiH o organizaciji međunarodnih takmičenja na olimpijskim ljepoticama. “Prednost Sarajeva u odnosu na druge gradove su iskustvo u organizaciji Olimpijade i idealni uvjeti, pogotovo na Bjelašnici, na kojoj možete u jednom danu organizirati sva takmičenja u skijaškim disciplinama.

Uz kvalitetnu strategiju i kontinuiranost u radu, korak po korak, moguće je dostići mjesto u međunarodnim organizacijama kako bi dobili organizaciju utrka evropskog i svjetskog kupa”, optimističan je legendarni slovenski skijaš. Jure Franko je rođen 28. marta 1962. godine. Utrka veleslaloma za muškarce 14.02.1984. godine ostat će upisana zlatnim slovima u svim knjigama, kada se govori o sportu bivše Jugoslavije. Jure Franko je bio četvrti nakon prve trke, dok je drugu odvezao u najboljem vremenu 2:41,41min (1:21,15/1:20,26). Sarajevo je tog 14. februara bilo u transu, a spektakl je bio na dodjeli medalja ispred KSC Skenderija.

U legendu je ušao transparent koji se tada pojavio: “Volimo Jureka više od bureka”. U Svjetskom kupu Jure Franko osvojio je tri postolja. Osim toga, dvadeset i tri puta je bio među prvih deset skijaša, i jedanaest puta u top 15. Prestao je skijati nakon sezone 1984/85. “Bivša Jugoslavija je imala veoma dobre skijaše. U kontinuitetu je bio najbolji Bojan Križaj, kasnije pokojni Rok Petrović. Od skijašica, bez premca je bila Mateja Svet. Međutim, Jure Franko, srebrena medalja, Sarajevo, u našoj tadašnjoj državi je ispred svega. Prvi i jedini put organiziramo Olimpijadu i i osvojimo medalju”, kaže Toni Vogrinec, tadašnji direktor skijaške reprezentacije SFRJ, koji se prisjeća jednog vrlo zanimljivog detalja sa Olimpijade u Sarajevu: “Svi smo očekivali da će Bojan Križaj osvojiti medalju. Međutim, Jure je govorio da on može biti osvajač. Malo ko mu je vjerovao. Uslijedila je opklada. Jure je osvojio srebro i mene je ošišao, i to pred kamerama.”

tačno.net
Autor 31.1.2014. u 16:55