Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o iranskom testiranju rakete

tačno.net
Autor 31.1.2017. u 09:30

Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o iranskom testiranju rakete

foto: AP

Iran je u nedjelju testirao raketu srednjeg dometa, koja je eksplodirala nakon 1.010 kilometara.

Iran je u nedjelju testirao raketu srednjeg dometa, koja je eksplodirala nakon 1.010 kilometara, saopćio je američki dužnosnik, nakon čega bi u utorak trebao biti održan hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, izvještavaju agencije.

Hitne konsultacije zatražile su Sjedinjene Američke Države nakon što je izraelski ambasador pri UN-u pozvao Vijeće sigurnosti da nešto poduzme.

“Zbog rakete srednjeg dometa koju je 29. januara ispalio Iran, SAD je zatražio hitan sastanak Vijeća sigurnosti”, saopćeno je iz američke delegacije.

Rasprava o Iranu predviđena je nakon sastanka o Siriji, izvijestili su diplomati, prenosi Hina.

Kršenje rezolucije

Izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon tvrdi da je ispaljivanjem rakete prekršena rezolucija UN-a koja Iranu zabranjuje testiranje raketa koje bi mogle imati nuklearne glave.

“Međunarodna zajednica ne treba gurati glavu u pijesak pred tom iranskom agresijom”, rekao je Danon.

“Članovi Vijeća sigurnosti moraju odmah reagirati na taj potez Irana, koji ne ugrožava samo Izrael nego i cijeli Bliski istok”, dodao je.

Ovo je prvi zahtjev za konsultacijama koji je podnio SAD nakon dolaska Nikki Haley, nove američke ambasadorice pri UN-u, koju je imenovao Donald Trump.

Trump je obećao da će učvrstiti veze s Izraelom i otvoreno kritizirao sporazum s Iranom, koji je omogućio ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu.

Iran je ustvrdio da rakete nikad neće nositi nuklearne glave te da nema namjeru razvijati nuklearno oružje.

No, iranski vojni dužnosnici izjavili su da bi željeli da zemlja razvije raketni program.

Zahtjevi za djelovanje

Velika Britanija, Francuska i SAD zauzeli su se za djelovanje Vijeća sigurnosti prošle godine nakon iranskog testiranja raketa, no Rusija i Kina suprotstavile su se mogućim sankcijama, tvrdeći da one ugrožavaju teško sklopljeni sporazum.

Sporazum koji su sklopile Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD nameće ograničenja u razvoju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

Iran je u nedjelju ispalio raketu srednjeg dometa, a američki dužnosnik rekao je da je raketa ispaljena iz Semnana, istočno od Teherana.

Dodao je da je posljednji put takva raketa testirana u julu 2016. godine.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 31.1.2017. u 09:30