Zašto se muškarci ne znaju svađati?

tačno.net
Autor 6.1.2014. u 08:39

Zašto se muškarci ne znaju svađati?

Svi oni koji su bili ili jesu u vezi ili braku, vjerojatno znaju da muškarci imaju drugačiji pristup svađanju nego žene, odnosno da se drugačije ponašaju i reagiraju, vrlo često se zatvaraju u sebe, što može biti vrlo frustrirajuće.No, čini se da za to postoje zanimljiva objašnjenja, a sve je naravno povezano s ljutnjom, frustracijom i nizom raznih emocija koje ne znaju iskazati, već se jednostavno povuku u sebe.

Ako se i to događa s vašim dragim, vjerujte da nije jedini. No, činjenica je da je svađa s takvom osobom ponekad teška jer „nisu sve karte na stolu“, nego samo vaše. Zbog toga trebate razumjeti što se događa u mozgu muškarca, ali i na koji način pristupiti svađi.

Ne znaju izražavati emocije

Prvenstveno, treba imati na umu da muškarci nisu žene, te najčešće ne vole mnogo raspravljati i svađati se. Žene su u tom pogledu mnogo „gore“. Također, ne znaju verbalno izražavati svoje emocije, a i nisu toliko osjećajni u određenim situacijama kao što su žene. I zato kada sve to spojite skupa, dobijete tipičnog muškarca, koji će se povući u sebe kada svađa postane predramatična ili preduga. Pokušajte reći sve što želite u kratkim crtama i kažite što je najvažnije. To će imati mnogo bolji efekt od dugih iscrpljujućih svađa i prodika kada ćete imati osjećaj kao da ste se svađali samo sa sobom ili sa zidom.

Vrijeme razmišljanja

Muškarci jednostavno ne razmišljaju i ne reagiraju na isti način, što ne znači da su mentalno zaostali, nego jednostavno – drugačiji. Primjerice, u nekim slučajevima kada se raspravlja ili pak svađa o nekim važnim stvarima, potrebno im je dati malo „time out-a“ da razmisle o tome što se zapravo događa. Naravno, u žaru rasprave ili svađe, to može sa ženske strane biti jako frustrirajuće, no ako im zaista im date malo vremena, oni će mnogo bolje procesuirati stvari koje ste rekli, a vi ćete se malo „ohladiti“ što može rezultirati pozitivnim pomakom i pronalaskom rješenja.

Psihički efekt

Već smo spomenuli da su žene „šampioni“ u svađanju. Muškarci nam nisu ni do koljena. No, ono što je zanimljivo, iako smo mi  emotivnije, svađa na muškarce ima mnogo veći psihički efekt nego na žene. Njima će vjerojatno prije porasti tlak, no zato će i mnogo brže doći do neke granice kada će se početi povlačiti u sebe. U tim slučajevima, vrlo je važno da pronađete mjeru, a da u njoj nema previše drame, nego da svađa bude jednostavna pravedna „borba“.

Osjećaju se krivima

Ako se osjećaju napadnuti, posebno ako se zaista osjećaju krivima, velike su šanse da će se odmah povući u sebe. Isto vrijedi ako imaju osjećaj da njihovi argumenti nisu prihvaćeni od vaše strane, jednostavno će se povući u sebe. Jedan od načina na koji možete to izbjeći je da ostanete što više smireni i pribrani, te mu dopustite da kaže što misli, saslušajte ga, ali i dajte mu do znanja da ste čuli što je rekao, te nakon toga recite mu svoje mišljenje. Naime, to je mnogo bolji način, nego da se on povuče u sebe u sredini razgovora.

Povrijeđeni i uvrijeđeni

Puno puta muškarci se zatvore u sebe jer im je povrijeđen ego ili ne žele biti još više povrijeđeni. Iako ne pokazuju osjećaje kao što ih pokazuju žene, ne znači da ih nemaju, baš suprotno, neki muškarci su i veći emotivci od žena. Osim ega, muškarcima je vrlo važno poštovanje. Naime, kada tijekom svađe padnu teške riječi kojima ga vrijeđate (a ponekad se jednostavno teško suzdržati), velike su mogućnosti da će povući u sebe. Pokušajte se svađati, ali bez direktno upućenih pogrdnih riječi, raznih pogrdnih fraza i usporedbi.

Štiti vas

Vjerovali ili ne, muškarac će se ponekad povući u sebe za vrijeme svađe, samo kako bi zaštitio vas. Kao što smo i već rekli, oni mnogo brže dosegnu neki svoju granicu „izdržljivosti“ u svađi, što može rezultirati eskalacijom svađe u „zabranjene vode“ pa se zbog toga radije povuku u sebe. Naime, to im je, na neki način, obrambeni mehanizam tako dugo dok se ne smire. Ako dovoljno dobro poznate partnera, vrlo lako ćete prepoznati znakove kada je došao do granice, te da je vrijeme za „hlađenje“. Nemojte dopuštati da svađe prerastu u nešto što se ne bi smjelo dogoditi. Hladne su glave  uvijek pametnije od usijanih.

zena.hr

tačno.net
Autor 6.1.2014. u 08:39