Zašto skrnavite mrtvog Tošu?

tačno.net
Autor 16.7.2014. u 15:32

Zašto skrnavite mrtvog Tošu?

Pjevačevi fanovi negoduju zbog rada Sretka Jovanovskog jer kip koji je napravio uopće ne liči na balkansku zvijezdu.

Skulptura preminulog makedonskog pjevača Toše Proeskog koja se nalazi u Skoplju pobrala je mnogo negativnih kometara. Ona, otkako je postavljena 2012. godine, ne prestaje da izaziva revolt pjevačevih fanova. 

U poslednje vrijeme su još više digli glas protiv autora skulpture, umjetnika Sretka Jovanovskog, jer smatraju da kip koji je on napravio nimalo ne liči na pop zvijezdu koja je stradala u saobraćajnoj nesreći 2007. godine u Hrvatskoj.

Autor nije iznenađen

– Ne sramotite Tošin lik i djelo – samo je jedan od brojnih komentara na forumima. Negativne reakcije ne iznenađuju Jovanovskog, jer je čim se prihvatio tog posla znao da će mnogo obožavatelja vrlo emotivno reagirati.

– Nisu me iznenadile kritike. Znam da se Toše stalno smijao i da je uvijek bio pozitivan, ali sam hteo da napravim ozbiljnu skulpturu. Nisam želio razigrani kip jer bi izgledao čudno – kaže Sretko.

Spomenik je postavljen na Mostu umjetnika u centru glavnog grada Makedonije. Kip je rađen na osnovu nekoliko pjevačevih fotografija, koje je autor tjednima proučavao. On je jedini makedonski umjetnik koji se prijavio na natječaj za izradu Tošinog kipa.

Đavolji posao

– Niko od kolega nije se usudio. Rekli su mi da sam se prihvatio đavoljeg posla jer, kako god da ga napravim, bit će onih kojima se neće svidjeti – zaključuje Jovanovski.

NI NOLE NI KOBEJN NE LIČE NA SEBE

Slučaj makedonskog umjetnika nije usamljen. Prije nekoliko godina s lošim komentarima se suočio njegov beogradski kolega Svetomir Radović, koji je uradio figuru Novaka Đokovića za Muzej voštanih figura u Jagodini. Djelo je posle kritika dorađeno i povučeno iz postavke. Ni kip Kurta Cobaina u Aberdinu nije oduševio fanove. Pjevača je Randy Hubbard prikazala kao uplakanog Isusa, a zbog loših kritika na kraju je i ona plakala.

tose.bloger.index.hr

tačno.net
Autor 16.7.2014. u 15:32