ZEC IZ GRMA, IL U GRMU NEGDJE U CANADI?!

Azra Šehović
Autor 10.4.2013. u 08:22

ZEC IZ GRMA, IL U GRMU NEGDJE U CANADI?!

 

Danima traje hajka, ni Mihajlo Lalić je ne bi ljepše ukomponovao, kao što su imena koja sebe zovu „našima“, a anam’one poput Petra, Predraga i ostalih „njihovima“. Čitam ja svaki tekst lučonoša koji prosvjetljuju ovaj narod, što reče D. Sušić „e moj narode koji još ni ne znaš da si narod“, i sve mislim zaustaviće se, evo pokazali su svu svoju širinu i dubinu prekooceansku, al jok, rasplamsavaju luču u glavama koje,nažalost ne znaju razliku između satare (mesarske) i satire ( književne stilske figure-ironija), i nisu oni krivi što ne znaju, ali potpisnici tekstova itekako znaju i iskorištavaju njihovo neznanje! Od čega ili koga vi to branite naš raspamećeni narod?! Čega se to vi sjećate i ne dozvoljavate „pljuvanje po žrtvama“ bosanskohercegovačkih muslimana?! Vi iz dalekih prekooceanskih zemalja i europskih, svakako?! Čast izuzecima! Zašto se ne sjetite, vi koji oštro perom branite od „anam’onih“ „svoju kulturu, tradiciju, duhovnost, jezik i državu“ oformiti fond za školovanje djece bez roditelja, šehidske djece, djece čiji su očevi dali svoje zdravlje boreći se za obranu svojih domova i ove napaćene države, pa da ta djeca sutra znanjem o svojoj kulturi, tradiciji, jeziku i naciji stanu i obrane temelje svoje države?! Vi svakako nećete, jer su vaša djeca već polu-amerikanci, kanađani, polu-europejci i ne pada im napamet da se ikad vrate u ovu našu BiH, a samim tim ni vama jer vas unuci neće razumjeti,govorićete različitim jezicima!

Jeste li obišli Ilijaš? To je gradić u Sarajevskom kantonu čije je stanovništvo nekada živjelo od željezare, a danas, danas je to sablasni gradić Žena Podrinja, polupismenih i nepismenih, koje su ostale bez skoro pa ijedne muške glave u obitelji, sa djecom, sa starcima… Rade li gdje te žene? Ne rade! Snalaze se! Primaju razne pomoći od međunarodnih nevladinih organizacija i vladinih, opet sa budžeta, koji se puni kreditima MMF-a  i dadžbinama nas malobrojno zaposlenih u ovoj državi?! Eto, za djecu učinite nešto, obrazujte ih, pomozite im da znanjem i obrazovanjem,  sutra,  ne budu ponovo žrtve!

Ima jedna pripovijetka D.Sušića pod naslovom Uhode i u toj pripovijetci Sušićev uhoda (turski doušnik) koji je došao da smakne Husein kapetana Gradašćevića kaže: „Husein nije polupismeni posjednik koji hrani bandu odmetnika za obračune s istim takvim susjedom. On je Evropljanin koji klanja, i Bošnjak koji mrzi Turke. Husein nije priglup bogatun, opterećen strastima uobičajenim u bošnjačke provincijalne vlastele, kao što su posjedovanje i titularna superiornost. Posjed, titule i lični prestiž samo su mu sredstva. Cilj je vladanje Bosnom… Husein između ostalog ima i jedan raf pun austrijskih zbirki zakona i komentara. On čita više nego što se pretpostavlja. Naša je prednost što mu zemljaci to isto ne čine.“

Zemljaci moji, vi koji branite Bošnjake od petara i predraga, i poistovjećujete sve muslimane sa gosp. Cerićem treba da znate da je taj isti Husein kapetan Gradašćević išao po izun ( odobrenje)  i hair-dovu za svoje političko djelovanje, u pravcu borbe za bosansku autonomiju, tražio ga od šejh Sirri-babe Sikirica sa Oglavka. Bio je njegov derviš, kao i naš Ilhami baba!  Vjerska poezija Ilhami-babe iz Žepča, dovela ga je dotle da ga je Dželal-paša u Travniku osudio na smrt, zahvaljujući ortodoksnoj ulemi koja se “borila za duhovno vođstvo naroda”! Zato, molim vas, ne poistovjećujte mene, nas i ne branite nas od “vašim očima” viđenih neprijatelja! Ako se pitate zašto spominjem derviše i tarikate u BiH, e pa zato što su oni sačuvali duhovnost muslimanskog naroda u BiH, a ne potpisnici sljedećih citata:

„Naravno, u tom grmu leži zec. U fra Petrovoj glavi da Bošnjaci nemaju pravo ni na domovinu ni na državu i zato njihov vrhovni duhovni poglavar nema pravo da bude domaćin u svom gradu i u svojoj zemlji. Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić nema pravo ni da javno govori da su Bošnjaci jedini narod na Balkanu koji nemaju svoju nacionalnu državu, jer ta istina je toliko teška da je fra Petar i njegovi nalogodavci ne mogu podnijetii zato treba jezuitski to napasati na način da treba sve redom napadati, i naše i njihovi, kako se njihovi ne bi sjetili da je to plan i program za „konačno riječenje“ („final solution“), a to je nestanak Bošnjaka, vjerski, nacionalno, kulturno i državno.“

Ne branite nas od fra Petra Jeleča, moram priznati da ne mogu da vjerujem da ste ga napali samo zato što je „dotaknuo“ gospodina Cerića (Bogami ko da je sveta krava) i sa njime poistovjetili sve muslimane BiH je u najmanju ruku smiješno!

Od satire Predraga Lucića koji je i sam crna ovca u svojoj fildžan državi, također, a glasniji je od mnogih Bosanaca u ukazivanju na istinu!

„Predrag Lucić i njegovi istomišljenici trebaju znati da su nakon posljednjeg najkrvavijeg genocida, Bošnjaci postali svjesniji svoje tradicije, duhovnosti, kulture, narodne pripadnosti, jezika i jedinstvene, demokratske, zajedničke, suverene državeBosne i Hercegovine. Spremniji su braniti i boriti se za svoje pravo na slobodu,imetak i čast. Bošnjaci ne zaboravljaju da su ih decenijama prije posljednjeg genocida učili da zaborave svoju kulturu, tradiciju, duhovnost, jezik i državu. Bošnjaci su od ropstva došli do slobode u kojoj sada svjedoče bošnjačku čast i slobodu, putem bošnjačkog jedinstva u odbrani i borbi protiv genocida, negatora genocida, u borbi za istinu o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, u borbi za pravdu za žrtve i svijedoke agresije i genocida.“

I prije nego i mene napadnete kao„izroda“ bošnjačkog naroda moram vam kazati da sam pune četiri godine ratnih stradanja provela u BiH, da je moj najmiliji brat sa devetnaest godina 02.05.1992. otišao braniti BiH, da smo ratnih godina teravih namaz klanjali pod granatama, istina skraćen na 8 rekeata, da u svojoj biblioteci imam kompletnu Antologiju bošnjačke književnosti koja ne služi za sakupljanje prašine,  da cijenim utemeljitelje bosanskog jezika Muhameda H.Uskufiju, fra Matiju Divkovića, Stjepana Matijevića, Ivana Franu Jukića, fra Pavlu Dragičevića, Evliju Ćelebiju, Bartola Kašića koji se zalagao za štokavštinu bosanskoga jezika, Isusovca Jakova Mikalja koji, također, ističe da je „u ilirskom jeziku bosanski jezik najljepši“, i mnoge druge koji su svjedočili i čuvali naš jezik, sve do franjevaca koji su ne tako davne 1894. stavili M.P.Desančiću do znanja da ne govore srpski, nego bosanski jezik.

Toliko o prošlosti, o sadašnjostine NE bih jer me vrijeđa da nas zamalo pa osamnaest godina vode drski, nesposobni, licemjerni političari koji „naš nacionalni interes uporno brane od „njihovog“ nacionalnog interesa, i sve u jednoj državi, za goleme novce i profite,  koje između ostalih i vi odnekuda birate!

Zato, dajem si za pravo da me više NIKO ne brani i ne utrpava tamo gdje misli da ja pripadam! Ja itekako znam ko jesam i šta sam, i ponosna sam što sam takva kakva jesam, prošla ispod „ustaške hajke“ u Ljubuškom i sa Šteficom Galić ušla na premijeru filma o Neđi Galiću, čovjeku koji je spašavao muslimane od ustaštva, što sam tu istu večer slušala Predraga Lucića u Mostaru koji je svoj spisateljski vijek posvetio ukazujući na zlo nacionalizma, što me fra Petar Jeleč uputio na ono dvoje gladnih staraca, nanu i dedu iz Kaknja, koje spominje u tekstu zbog kojeg ste ga i napali i zajedno sa njim dokazala čovječnost,  što sam dijete Bosne i Hercegovine, a i oni su, jer su tu i dijele iste nevolje sa mnom, nevolje ovog nevakta u društvu!

Azra Šehović
Autor 10.4.2013. u 08:22