Analiza predsjedničkih izbora: Kandidatkinja HDZ-a izgubila u HDZ-ovu uporištu Zadru

tačno.net
Autor 29.12.2014. u 11:36

Analiza predsjedničkih izbora: Kandidatkinja HDZ-a izgubila u HDZ-ovu uporištu Zadru

Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila je u 13 županija, a Ivo Josipović u osam, računajući i Grad Zagreb. Zrcalni rezultat dvoje najuspješnijih kandidata ostvarilo je na razini županijskih središta: Ivo Josipović pobijedio je u njih 13, a Kolinda Grabar-Kitarović u sedam izgubivši izbore i u Zadru, jakom uporištu HDZ-a

Aktualni predsjednik pobijedio je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu. Njegova protukandidatkinja u Slavoniji, zagrebačkom prstenu, dvjema županijama središnje Hrvatske (Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj) te u dalmatinskim županijama. Josipović se može tješiti time da ima dvije najuvjerljivije pobjede na županijskoj razini. U Istarskoj županiji pobijedio je s 62,05 posto osvojenih glasova, a u Međimurskoj s 59,27.

ana1

On nema niti jedno treće mjesto, a upravo zahvaljujući Istarskoj županiji Grabar-Kitarović nije izbjegla to da u jednoj županiji bude pretposljednja. U toj je županiji drugo mjesto osvojio Ivan Vilibor Sinčić s 20,08 posto glasova, što je i najveći postotak glasova kojega je on osvojio u ikojoj županiji. Grabar-Kitarović tamo je osvojila tek 14,23 posto glasova.

Lički trijumf

Kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice najuvjerljivije je trijumfirala u Ličko-senjskoj županiji koja je inače tradicionalno snažno uporište njene stranke. Osvojila je 56,06 posto glasova, a Josipović 26,16 posto što je njegov najslabiji rezultat po županijama. U Primorsko-goranskoj županiji Josipović je očekivano pobijedio osvojivši 48,91 posto glasova, a njegova protukandidatkinja zadobila je povj erenje nešto više od 29 posto glasača.
Najneizvjesniji izborni sraz zabilježen je u Zagrebačkoj županiji. Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila je s 0,15 posto glasova prednosti: 36,9 naprama 36,75 posto. Prevedeno u apsolutni broj glasova Grabar-Kitarović je pobijedila za 183 glasa. Osječko-baranjska županija odlično demonstrira izborni slom Milana Kujundžića. U županiji u kojoj je HDSSB, stranka koja ga je podržala, snažan, osvojio je samo 5,7 posto glasova, čak 3,3 puta manje od trećeplasiranog Ivana Vilibora Sinčića.

    Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji odaziv birača premašio je 50 posto i to za nepune tri desetinke. Slijedi Dubrovačko-neretvanska županija s nešto više od 49 posto glasova te Karlovačka i Međimurska s nešto manje od 49 posto birača koji su glasali. Najslabiji odaziv zabilježen je u Krapinsko-zagorskoj županiji – tek nešto više od dvije petine (41,71 posto) birača otišlo je do birališta.

    Birači HDZ-a i dalje u osjetno manjem broju naseljavaju velike gradove nego li manje urbanizirana područja Hrvatske. Josipović je pobijedio u pet najvećih gradova. U Zagrebu je osvojio nešto više od 40 posto glasova, ali Grabar Kitarović, ima li se na umu da njena stranka nije osobito snažna u glavnom gradu, može biti zadovoljna s 35 posto osvojenih glasova. U Splitu, gdje je na vlasti SDP-ovac Ivo Baldasar, pobijedio je s 36,48 posto glasova, odnosno 3,5 posto više od Grabar-Kitarović. U Rijeci je ostvario najuvjerljiviju pobjedu u velikim gradovima.

Josipović je dobio natpolovičnu većinu od 50,52 posto, Grabar-Kitarović 27,33. Vrlo solidnu razliku aktualni je predsjednik Republike ostvario i u Osijeku gdje je osvojio 37,61 posto, pa u drugi krug u tom gradu nosi šestpostotnu prednost. HDZ-ovu kandidatkinju vjerojatno najviše peče poraz u Zadru, petom hrvatskom gradu po veličini. Izgubila je za 3,4 posto: ona je osvjila 35,8, a Josipović 39,2 posto glasova.

Slabiji odaziv po županijskim središtima

Na razini županijskih središta odaziv je bio bolji nego na razini županija. U njih osam na izbore je izašlo više od 50 posto birača. Najviše u Požegi 58,2 posto. Od velikih gradova najviše se birača odazvalo u Splitu, njih 52,16 posto. Najmanji odaziv bilježi Vukovar, tek 40,46 posto. Iako je na razini županije odaziv bio za ove izbore visok, u samom Dubrovniku bio je slab. S 44,65 posto birača koji su iskoristili pravo glasa drugi je najslabiji među županijskim središtima.

Utjeha u Vukovaru

U tek šestom gradu po veličini, Slavonskom Brodu, pobijedila je kandidatkinja HDZ-a. S 39,6 posto osvojenih glasova Grabar-Kitarović ostvarila je prednost od 2,6 posto. Ono što se Grabar-Kitarović dogodilo u Istri, dogodilo joj se i u Puli. Tamo je Josipović uvjerljivo trijumfirao osvojivši 62,8 posto, drugi je Sinčić s 19,4, a Grabar Kitarović zadobila je povjerenje tek 14,1 posto glasova.

Josipović je uvjerljivo pobijedio u Čakovcu (62 naprama 17) i u Varaždinu (55 naprama 20). Grabar-Kitarović može se tješiti pobjedom u Vukovaru. Ona je u tom gradu osvojila 48,6, a Josipović 36,6 posto glasova.

novilist.hr

tačno.net
Autor 29.12.2014. u 11:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija