ANNO DOMINI

Ivo Anić
Autor 28.5.2016. u 22:19

Izdvajamo

  • Ugledni psihoanalitičari se slažu da je fenomen svakako zanimljiv i da jedva čekaju da reality počne kako bi bolje proučili Hrvate kao narod spreman za povratak u 13. stoljeće pod patronat kralja i svete matere Crkve. Naime, po stručnjacima, stvar je upravo simbolički vrlo jednostavna jer pola Hrvatske se ionako osjeća kandidatom sličnog realitya koji bi trebao dati i odgovor na pitanje struke koliko su Hrvati spremni podnijeti sramote od svoje zajednice i svoga kralja. Psiholozi se slažu da je prag Hrvata iznimno nizak, no tek trebamo vidjeti do kojeg dna se može ići.

Povezani članci

ANNO DOMINI

Ugledni psihoanalitičari se slažu da je fenomen svakako zanimljiv i da jedva čekaju da reality počne kako bi bolje proučili Hrvate kao narod spreman za povratak u 13. stoljeće pod patronat kralja i svete matere Crkve. Naime, po stručnjacima, stvar je upravo simbolički vrlo jednostavna jer pola Hrvatske se ionako osjeća kandidatom sličnog realitya koji bi trebao dati i odgovor na pitanje struke koliko su Hrvati spremni podnijeti sramote od svoje zajednice i svoga kralja. Psiholozi se slažu da je prag Hrvata iznimno nizak, no tek trebamo vidjeti do kojeg dna se može ići.

U prilično napetoj atmosferi otpočela je u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, nakon izležavanja po kaučima Big Brothera, mužnje koza po Farmi i potrage za životnim partnerima po Zagori, nova audicija za novi hit reality show RTL- televizije „Anno“ koji bi se trebao snimati za koji dan. Taj povijesno – igrani serijal bit će smješten u srednji vijek, otprilike godine 925. kada se smatra da je tradicionalno okrunjen prvi predsjednik hrvatske demokratske zajednice – Tomislav. Članovi stručnog stožera RTL- televizije ( treba li napominjati da show vodi Antonija Blaće) trebali bi tako danas izabrati novog zamjenika predsjednika, podpresjednike i članove Predsjedništva stranke te ostala tijel nužna za funkcioniranje realitya koji bi se trebao prikazivati u narednom periodu od četiri godine. Događaj je naravno počeo intoniranjem himne, a počast je odana i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Pala je naravno i molitva jer je show kao što znate smješten u prošlost koja je stoljećima iza nas.

Kralj Tomislav je, kako tvrde čitanke, ujedinio sve hrvatske zajednice, a svoje župane nagradio velebnim posjedima, za sebe odabrao odane kmetove oko kojih bi se trebala radnja i zavrtjeti. Naime doznali smo od cinkera iz redova RTL- televizije da je cilj showa upravo prikazati život odanih kmetova u zajednici kralja Tomislava, njihov sluganski i jadni život kojeg bi sam Tomislav morao stavljati kroz razne faze showa na različite kušnje. U prvim redovima stručnog žirija koji bi trebao odabrati najjadnije kmetove, osobe niska moralnog praga sklone mazohizmu, našlo se stručno tijelo sastavljeno od kreatora Big Brothera. Jedan od njih knez Ladislav održao je govor kandidatima u kojem je istakao da bivša vlast uporno želi prikazati ovakve vrste realitya kao izravnim atakom na ljudska prava, no da je prava istina kako RTL- televizija pokušava upravo suprotno, vratiti temeljne vrijednosti, kršćanske vrednote.

Često nas nazivaju ksenofobima, fašistima, nacistima jer se zalažemo za povratak nacionalnih vrijednosti. Da smo još doveli ne daj Bože manjine digle bi se sve organizacije i ljevičari, završio je knez Ladislav uz ogromni aplauz okupljenih u koncertnoj dvorani Lisinski. Ustao je i kralj Tomislav ali očekivano nije spojio dvije smislene rečenice pa taj govor kandidatima nećemo niti prenijeti u ovaj tekst jer je praktički besmislen.

Kmetovi će, kako doznajemo proživljavati svakodnevicu svojih predaka u zajednici. Bit će to bez sumnje izazov za kandidate koji nikada praktički nisu osjetili represiju i pritisak takve vrste, no žedni su kako govore, medijske instant slave i brzog probitka u hijerarhiji, a nije isključeno da će njihove vazalske i kmetovske sposobnosti biti prepoznate od šireg medijskog auditorija.

Njihovi zadaci sastojat će se od pukog preživljavanja u stranci, od savladvanja osnova lončarstva i grnčarstva, sitnih krađa i kokošarenja, osnova metalurgije, a bit će tu i viteških i vojničkih vještina tako da očekujemo i samu princezu Kolindu Zlatokosu koja bi mogla zasjeniti i samu Antoniju Blaće. Život bez struje, život bez modernih pomagala, život pod budnim patronatom katoličke crkve koja spaljuje na lomači svaki oblik feminizma, daleko bilo tvrdnje da zemlja nije ravna ploča, odvijat će se u dvorcu Ribnik u koji bi izbrani kandidati izravno iz koncertne dvorane Vatroslav Liisinski trebali stići još danas. Taj feudalni posjed iz 13. stoljeća trebao bi realno dočarati život u zajednici u kojoj je kralj neprikosnoveni vladar sudbina kmetova koje može dati i pogubiti ako poželi, a nastojat će kroz selekciju da ih izloži svakojakim sramotama i poniženjima.

Pridodajmo i gosta plemića koji je najavljen u showu, plemenitog Reinera koji se ponosi svojom „plemićkom krvi“, i koji ponosno pripovijeda kako su njegovi djedovi živjeli u dvorcu, plemića koji svoju kćer šalje na Oxford na tečajeve engleskog jezika, plemića koji je članovima obitelji svoje stranke donirao tričavih 119.000 kuna, plemić koji svojoj drugoj kćeri plaća 35.000 kuna godišnje privatnu gimnaziju, plemića kojeg rotacija i policija prevoze preko reda kmetova koji čekaju na graničnom prelazu, plemića koji je čak i predsjednik Sabora. Naime na RTL televiziji tako se postaje plemićem, kada uplatite 119.000 kuna.

Treba li nadodati da su na RTL- televiziji ugodno iznenađeni odazivom kandidata kojih se po nekim procjenama skupilo više od tri tisuće. Tri tisuće kandidata tako sebe vidi u blatu, u stočnom izmetu, kokošareći potajno od budne čizme svoga kralja Tomislava koji će ih ili nagraditi napredovanjem ili poniziti do te mjere da im je najpametnije iseliti se iz Ribnika.

Ugledni psihoanalitičari se slažu da je fenomen svakako zanimljiv i da jedva čekaju da reality počne kako bi bolje proučili Hrvate kao narod spreman za povratak u 13. stoljeće pod patronat kralja i svete matere Crkve. Naime, po stručnjacima, stvar je upravo simbolički vrlo jednostavna jer pola Hrvatske se ionako osjeća kandidatom sličnog realitya koji bi trebao dati i odgovor na pitanje struke koliko su Hrvati spremni podnijeti sramote od svoje zajednice i svoga kralja. Psiholozi se slažu da je prag Hrvata iznimno nizak, no tek trebamo vidjeti do kojeg dna se može ići.

Ivo Anić
Autor 28.5.2016. u 22:19