Antifašizam i fašizam se ne mogu pomiriti

tačno.net
Autor 14.5.2016. u 16:45

Antifašizam i fašizam se ne mogu pomiriti

Podno spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori danas je obilježena godišnjica partizanskog proboja na Biljegu. Kako su podsjetili Mile Knežević, posljednji preživjeli učesnik proboja, i Vladimir Đurić, svjedok događaja, riječ je o jednoj od značajnijih antifašističkih akcija koja je na današnji dan prije 74. godine donijela spas i utočište desecima hiljada progonjenih Srba i partizana. Svečanosti se ni ove godine nisu odazvali predstavnici državnog vrha, od kojih je dobar dio u to vrijeme bio na Bleiburgu.

Na, kako ga je nazvao, katastrofalan odnos vladajućih prema antifašizmu, ukazao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH). Habulin je pred okupljanima naglasio da je u Hrvatskoj na snazi povijesni revizionizam.

– Danas se pokušava izjednačiti ustaše i partizane, a to je za nas neprihvatljivo. Ustaše su bili pripadnici fašističkog režima koji u svom programu ima rasne zakone i podrazumijeva progone i ubojstva. S druge strane, antifašizam je civilizacijska vrijednost koja se zalaže za mir i toleranciju. Hrvatska je postala članicom Evropske unije, a ta zajednica je izraz želje da vlada mir. On se ne može izgraditi na obnavljanju fašizma kao ni na lažima o prošlosti – istaknuo je predsjednik SABA-e i dodao da Hrvatska može bolje pod uvjetom da se oslobodi onih koji uporno ponavljaju laži o prošlosti.

Da je antifašizam trajna vrijednost koja je jednako važna danas kao što je bila i nekada, upozorio je i Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH.

– Često čujemo da budućnost treba graditi na pomirbi djece ustaša i partizana. Nedavno je to rekla i predsjednica, mislivši da citira predsjednika Tuđmana, a riječ je o originalnom citatu Maksa Luburića. Nitko nema problema s time da se pomire ljudi, ali je nedopustiva pomirba ideologija koje su stajale iza ustaškog pokreta s jedne strane i partizanskog pokreta s druge. Te dvije ideologije ne mogu pomiriti kao što to ne mogu razbojnici i pošteni i moralni ljudi. Često čujemo da se Hrvatska treba okrenuti budućnosti bez raspravljanja o prošlosti. Međutim, budućim generacijama ne smijemo ostaviti nikakve dvojbe o vrijednostima na kojima trebamo nastaviti graditi Hrvatsku, a one su imanentne antifašizmu – kazao je Pusić.

petrova1

U ime organizatora, Srpskog narodnog vijeća, SABA-e RH i općina Krnjak, Gvozd, Vojnić i Topusko, podno Petrovca se obratio i Milorad Pupovac. Predsjednik SNV-a je okupljanima čestitao nedavni Dan pobjede, odnosno Dan Evrope, koji je u Hrvatskoj obilježio samo Savez antifašističkih boraca.

– Neka nas čuju i oni koji nisu došli na obilježavanje toga dana, ali jesu otišli tamo gdje je poražena jedna od fašističkih vojski. U posljednje vrijeme se u našem javnom prostoru mnogo govori o antifašizmu, ali se malo toga kaže. Jedan govori da je antifašizam floskula pa ga opravdavaju da je to rekao prije nego je postao ministar. Neka dođe ovdje i pita posljednjeg preživjelog učesnika proboja da mu kaže što je za njega značio antifašizam prije 74 godine. A značio je život, slobodu i bratstvo sa onima koji druge nisu ostavili same neovisno o njihovoj nacionalnosti. Mogu li se oni koji govore da je antifašizam bio floskula pohvaliti idejom slobode i bratstva? Bojim se da ne mogu – rekao je Pupovac.

– Drugi kaže da antifašizam koji njeguju Savez antifašističkih boraca i Antifašistička liga nije evropski. Tko je od 1941. do 1945 dijelio antifašizam na evropski i neevropski, na liberalni i neliberalni? Zar talijanski, španjolski, austrijski, francuski kao i jugoslavenski, među kojima pogotovo borci iz Hrvatske, nisu bili jedni te isti? Oni koji danas žele kazati da postoji antifašizam samo jedne političke boje, a pri tome sebe smatraju kritičarima totalitarizma varaju se. Da antifašizam nije bio pluralan i obuhvaćao sve ljude i različite politike, nikada ne bi pobijedio. Antifašizam je bio i ostao pluralan, za preživjele borce, kao i za nas – istaknuo je predsjednik SNV-a i dodao da se danas pored skupa na Petrovoj gori održava još jedan, aludirajući na komemoraciju na Bleiburgu.

– Ovo nije jedini skup koji se održava danas. Jedina razlika je u tome što država nije s nama danas. Predstavnici države su na drugom mjestu i to ne u svojoj zemlji, nego u tuđoj. Ne sa onima koji su branili ovu sa zemlju, nego s onima koji su počinili zločine i pobjegli iz nje. Svi nedužni ljudi, bili vojnici ili civili, koji su nakon Drugog svjetskog rata proganjani i ubijani, zaslužuju da pognemo glavu pred njima. Uvijek ćemo položiti cvijet na mjesto gdje se obilježava njihova patnja i stradanje, ali cvijet nećemo staviti pred znamenje ideologije i države koja ih je povela za ruku i napunila im glave mržnjom da bi činili zločin – rekao je Pupovac i zatim podsjetio na nedavno privođenje Jovana Grkinića u Splitu, kojeg je policija zbog ispisivanja parole SF-SN (Smrt fašizmu, sloboda narodu) ispitivala i omalovažavala, a prijeti mu i prekršajna prijava.

– Ja pitam, a posebno onu koja kaže da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu, što je sa onim hiljadama kukastih križeva i uhatih u koji su ispisani po ulicama svih naših gradova? To je njihovo razumijevanje antifašizma – zaključio je predsjednik SNV-a, koji je okupljene, u znak solidarnosti sa splitskim aktivistom, pozdravio sa “Smrt fašizmu, sloboda narodu”.

petrova3

Tagovi:
tačno.net
Autor 14.5.2016. u 16:45