Austrijanci zabranili šahovnicu s prvim bijelim poljem: To je ustaški simbol

G.D. - Index.hr
Autor 12.2.2019. u 13:52

Austrijanci zabranili šahovnicu s prvim bijelim poljem: To je ustaški simbol

 

AUSTRIJSKE vlasti su na svojim službenim stranicama objavile nove smjernice tamošnjeg ministarstva unutarnjih poslova za zabranu ekstremističkih simbola, među kojima se nalazi znakovlje Islamske države i ustaša.

Kako javljaju austrijski mediji, zabrana stupa na snagu 1. ožujka ove godine, s obzirom na to da je još prošle godine izglasana u parlamentu zahvaljujući prijedlogu vlade koju čine koalicijski partneri Narodna stranka (ÖVP) i Slobodarska stranka (FPÖ).

Kazne od 4 do 10 tisuća eura

Korištenje ovih simbola u javnosti će se kažnjavati kaznom od 4 tisuća eura, odnosno 10 tisuća ako ih netko opetovano koristi. Izuzeti od zabrane su medijski izvještaji, filmovi, kazališne izvedbe i izložbe pod uvjetom da je jasno da se u njima ne propagira ideologija ovih zabranjenih terorističkih i ekstremističkih organizacija.

Lista zabranjenih simbola je nadopunjena i s dva ustaška simbola, kako se može vidjeti na stranici državnog Pravnog informacijskog sustava. Prvi je veliko slovo U unutar kojega se može vidjeti šahovnica s prvim bijelim poljem na srebrnoj granati. Uza sliku je i detaljan tekstualni opis ovog simbola, tako da svakom austrijskom policajcu može biti jasno o čemu je riječ.

Zabrana šahovnice s prvim bijelim poljem i ustaškog U

Drugi zabranjeni ustaški simbol je šahovnica s prvi bijelim slovom iznad koje se nalazi slovo U, a Austrijanci su te ustaške simbole zabranili i sa znakovljem Hamasa i Hezbolaha.

Povod za zabranu ustaških simbola u Austriji je skandalozni ustaški dernek na Bleiburgu koji europski mediji nazivaju “najvećim okupljanjem neonacista u Europi”. Ovaj kontroverzni događaj suorganizira Hrvatska biskupska konferencija, a pokrovitelj mu je hrvatski sabor.

Ustaški dernek na Bleiburgu

Austrijanci su proteklih godina počeli negodovati što taj ustaški dernek, koji se održava svake godine u svibnju, nanosi štetu reputaciji njihove zemlje te su ga počeli policijski mnogo strože nadgledati, no problem je bio što se austrijski Zakon o zabrani nacističkih simbola nije odnosio na ustaške simbole.

Nove zakonske izmjene koje stupaju na snagu za nekoliko dana su to riješile, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će ove godine izgledati komemoracija ubijenim ustašama na Bleiburgu.

Index.hr

G.D. - Index.hr
Autor 12.2.2019. u 13:52