BALENOVIĆ: KRIMINALCI I POLITIČARI IMAJU ISTI STAV PREMA ZVIŽDAČIMA!

tačno.net
Autor/ica 27.6.2016. u 13:50

BALENOVIĆ: KRIMINALCI I POLITIČARI IMAJU ISTI STAV PREMA ZVIŽDAČIMA!

Povodom objave izvješća Sigurnosno-obavještajne agencije SOA-e o svom prošlogodišnjem radu,  priopćenjem se oglasila Vesna Balenović, predsjednica udruge „Zviždač“.

Zviždači konstantno godinama upozoravaju na kriminal i korupciju, kao veliku prijetnju gospodarskog i demokratskog razvoja Hrvatske. Zbog svog ukazivanja na kriminal nerijetko izlažu sebe i svoje obitelji pritiscima i stradavanju. Zaštitu bi morali dobiti od strane vodećih političara i stranaka. Na žalost, te zaštite do sada nije bilo. Da zviždači ne bi ovisili o političkoj volji ili trenutnom interesu političara u nekoliko navrata zviždači su pokušavali animirati političku elitu, kako bi se donošenje zakona o zaštiti zviždača našlo na dnevnom redu Sabora. Na žalost, interes da zaštite zviždače zakonskim putem do sada nisu iskazali niti SDP, niti HDZ, a nismo ga pronašli niti među reformama koje je obećavao MOST. Zašto naši političari izbjegavaju donošenje takvog zakona možemo samo nagađati, ali sa sigurnošću možemo tvrditi da ga također ne podržavaju niti kriminalci. Strašna spoznaja da kriminalci i političari imaju isti stav prema zviždačima, jer ih se i jedni i drugi plaše, mogla bi biti intrigantna tema brojnih i zanimljivih politološko-socioloških rasprava! – rekla je Vesna Balenović.

Kratki ulomak iz Izvješća SOA-e dovoljno je alarmantan i dovoljno govori sam za sebe: „Korupcija u javnoj upravi, državnim institucijama i tijelima te državnim i javnim tvrtkama jedan je od najznačajnijih izazova RH koji ugrožava funkcioniranje tržišta, gospodarski rast, smanjuje porezne izvore i oštećuje državni proračun te stvara nesigurnost i gubitak povjerenja u državne institucije. Korupcija smanjuje investicijski potencijal u RH, a odražava se i na međunarodni ugled RH i aktivnosti hrvatskih tvrtki na međunarodnom tržištu. Najčešći oblici korupcije u RH vezani su uz provedbe javnih natječaja za odabir najpovoljnijeg ponuđača, javne nabave, sklapanja poslova neposrednom pogodbom te prilikom izdavanja raznih oblika dozvola i suglasnosti. Posebno zabrinjavaju pokušaji koruptivnog utjecaja na političke, pravosudne i druge procese donošenja odluka.“

Kada tvrdnje zviždača o prijetnji kriminala po naše društvo potvrdi i Izvješće hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije, trebali bi se svi dobro zamisliti, a prvenstveno Predsjednica Republike i vođe vladajućeg i opozicijskog bloka.  Na žalost, kakvo razumijevanje i potporu u borbi protiv kriminala i korupcije mogu očekivati građani od Predsjednice Republike, kad je zviždačima u predizbornoj kampanji obećavala brda i doline, da bi ih se kasnije bez pravog razloga odrekla? Što očekivati od Predsjednice za koju je Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo da  postupa suprotno očuvanju vlastite vjerodostojnosti i nepristranosti, čime je povrijedila načela djelovanja dužnosnika sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa? Umjesto  isprike građanima zbog kršenja zakona, Predsjednica napada to isto Povjerenstvo i proglašava da je prekoračilo svoje ovlasti, vjerojatno smatrajući sebe nedodirljivom. Kakvu zaštitu zviždači mogu očekivati od Domoljubne koalicije kada je kompletna politička garnitura s odobravanjem podupirala svog Predsjednika, koji je na koncu posramljen, zbog sukoba interesa, a možda i čina veleizdaje morao napustiti sve funkcije i političku scenu. Treba li taj kompletan ešalon političara prevrtljivih stavova i mišljenja, napustiti političku scenu zajedno sa vođom kojeg su cijelo vrijeme zdušno podupirali, neka odluče članovi njihove stranke, ali da će zviždači i ostali pošteni građani od takve političke grupacije skoro doživjeti potporu, to sumnjamo!- ističe Vesna Balenović.

Jesu li se s druge strane, čelnici lijevog bloka ikad ispričali građanima Republike Hrvatske što su pokrenuli rasprodaju i eroziju hrvatskog energetskog sektora davanjem 25% INE strancima u bescjenje? Jesu li se ikad odrekli i posramili svojih čelnika koji su pokrenuli i proveli taj veleizdajnički projekt? Jesu li ikad proveli temeljitu reviziju pretvorbe, koju su obećavali i na kojoj su dobili izbore? Na sve su to ukazivali brojni hrvatski zviždači i zbog toga se našli trajno na meti korumpirane politike.

Izvješće SOA-e ostaje tako samo kao informacija građanima, koji sami mogu procijeniti do koje su nas razine opasnosti doveli ovi isti političari, koji bi po svojim funkcijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti morali stajati prvi na liniji obrane od kriminala i korupcije. Da je DORH-a, USKOK-a i pravne države, mnogi od njih za Dan Državnosti umjesto u redu za šampanjac, tiskali bi se u redu za remetinečki doručak!- zaključuje Vesna Balenović.

U nastavku možete pročitati kompletno Izvješće Sigurnosno-obavještajne agencijae SOA-e za 2016. godinu.

https://www.soa.hr/UserFiles/File/pdf/Javno-izvjesce-2016.pdf

tačno.net
Autor/ica 27.6.2016. u 13:50