Barbika i Ken trče na Pantovčak

Marijan Vogrinec
Autor 8.7.2014. u 09:57

Izdvajamo

  • Što ti je hrvatsko prezime od stoljeća sedmog, ha! Kad su već mozgali o kodnom imenu „predsjednika Regimente“ (u stanci za gablec uz pokretnu traku novih kontracepcijskih čuda), mogli su krojači „Akcijskog plana“ dodati uz ime Tomislav dodati prezime, recimo, Svačić (Snačić), Starčević, Pavelić ili koje od „velikih“ b-h Hrvata koji čuče među haaškim rešetkama ili „slavnih domoljuba i hrvatskih branitelja“ koji imaju vremena (i novca!) za presvlačiti svako malo crne majice s novim parolama protiv vlasti i skakati po prosvjedima zamotani u zastave.

Povezani članci

Barbika i Ken trče na Pantovčak

Kolinda Grabar-Kitarovic with Ivo Josipovic Photo: Zeljko Lukunic/Pixsell

Udarni je spin Tomislava Karamarka da Kolinda Grabar Kitarović nije odgojena na „komunističkom svjetonazoru“ i zna se ponašati u diplomatskom svijetu, što bi trebalo značiti da je protukandidat Ivo Josipović odgojen u komunističkim školama i ne zna se ponašati u diplomatskom društvu. Laže Karamarko čim o tomu zine. I Riječanka Kolinda i Zagrepčanin Ivo završili su jugoslavenske škole, bili Titovi pioniri, pa Titovi omladinci. Iste te škole završio je i sam Mrki Marko

Piše: Marijan Vogrinec

Ima slike, nema tona! Ima tona, nema slike! Nema ni slike niti tona, ali ima tzv. „Akcijskog plana Barbika“ i publikum se zabavlja po okušanom starorimskom receptu kruha i igara. Na sreću, u Croatiji još ima kruha, nije bogzna kakav, ali ga ima, a što se tiče igara, stanje je poluoblačno ili poluvedro. Kako se uzme. Eto, primjer gostovanja za pamćenje nacionalne nogometne vrste na SP-u u Brazilu! Da ti mozak stane. „Afera Barbika“ zgodno je ukomponirana u hrvatski predizborni/politički cirkus tek tako da nacija – u sezoni kiselih krastavaca – ne izumre od dosade. Ionako će izumrijeti i za manje od stotinu godina, ako nastavi preskakati bračne i izvanbračne dužnosti po referendumski zacementiranoj seks-formuli „Crkve u Hrvata“: dijete = katolički brak = muškarac + žena! Jer, svaki se treći brak raspada već nakon kratkotrajne pripravničke faze, a djece – jedno, najviše dvoje.Dok se jedno rodi, dvoje u zlatnim godinama odu na onaj svijet.

Ali, što će bogobojazni Hrvati, a ima ih 87 posto u katoličkoj zemlji Croatiji, kad referendumsko-bračna ikona Željka Markić, po svoj prilici sasvim nekatolički i podalje od očiju biskupskih mecena, zapravo koči uzbrdo. Vodi veselu družinu kumova i prijatelja iz Građanske inicijative U ime obitelji radi afirmacije crkvenog braka i trosmjenske proizvodnje buljuka novih vjernika u pelenama, žitelja katoličke RH, a kriomice, subverzivno trpa u džep milijunsku zaradu od čekiranja kontracepcijskih sredstava!

E, sad, ako se hrvatske mase uhvate na ljepak ispraznog politikantskog larpurlartizma te simpatično pristale žene državnopredsjedničkih ambicija, koja doduše ni po čemu ne može biti makar instant Barbika, garant će te mase jako brzo izumrijeti. Hopa-cupa tucindan ne gine im isključivo po strogom kalendaru biskupa iz HBK, nadahnutom božanskom srednjovjekovnom praksom (i ranijom), a to vodi ravno u natalitetnu eutanaziju. Kao i masovno upražnjavanje proizvoda iz poduzetničkog inkubatora Željke Markić.

Okreni ovako, obrni onako, ali ostaje činjenica da se lani rodilo manje od 40.000 novih žitelja Bijedne naše i da bijela kuga ne napušta ove prelijepe prostore najstarijeg europskog naroda, ma što europskog, izravne djece samih Adama i Eve (potvrdila haplo-istraživanja velikog globalnog znanstvenog genija, forenzičara i Sanaderovog ministra znanosti i školstva Dragana Primorca). Hrvati, nastave li kao dosad obnoć ili skrivećki u klinču na radnom mjestu, za službenog puta bračnog druga ili u kakvoj sličnoj ekspres škakljivoj hopa-cupa prigodi tako traljavo drndati ovom u onoj stvari, više ih ništa ne može spasiti od sigurne ugradnje u fosilne reljefe skore budućnosti.

Nakon što su se neočekivano pojavile smetnje u slici i tonu zbog strašnog političkog uragana koji je iz temelja protresao SDP zajedno sa šefom Zoranom Milanovićem i njihovu koalicijsku vladu (afere Željko Sabo, Marina Lovrić Merzel, Branko Šegon, Slavko Linić…), u javnom su općenju ostali tek slika i ton predsjednika RH Ive Josipovića. On, navodno, još nije službeno u kampanji za drugi mandat na Pantovčaku, ali svaki njegov zaredali nastup u gotovo svakom zaseoku bogu iza nogu – prava je pravcata predsjednička kampanja. O trošku svih poreznih obveznika, dakako. Zašto ne, kad je prvi na tim jaslama.

Najnoviji rejting s 49,2 posto potpore građana drži ga u znatnoj prednosti ispred HDZ-ove „Barbike“ Kolinde Grabar Kitarović, kojoj zapada 35,2 posto. Željka Markić još nešto kemija u stilu vlaške mlade, skanjuje se bi – ne bi, ali jamačno bi. Neće propustiti predsjedničku utrku, jer računa na jaku potporu „Crkve u Hrvata“ i dijela (ultra)desničara iz manjih stranaka vidljivijeg katoličkog spektra. Nije bez značenja ni njezin nedavni posjet ratnom zločincu Branimiru Glavašu u mostarskom zatvorskom apartmanu. Njegov HDSSB regionalna je, ali parlamentarna stranka i okosnica osmoglave koalicije Savez za Hrvatsku.

Velika gužva na desnici

U tom je savezu i neispunjeni otpadnik od „novog HDZ-a“ Tomislava Karamarka, liječnik i politički autsajder Milan Kujundžić, koji u konkurenciji s Josipovićem i Grabar Kitarović može računati na glatko ekspres ispadanje već u prvom krugu. Inače, taj je Kujundžić najpoznatiji po tomu što se svojedobno izgubio na madridskom groblju, noseći svijeću i cvijeće na Pavelićev grob. Poslije mu dozlogrdilo liječiti bolesnike, pa mu politika udarila u glavu. Da su danas izbori, bilježi Cro demoskop, za Kujundžića bi glasalo samo 4,3 posto birača.

To je, plus-minus, razina Željke Markić i možebitnog kandidata Ivice Vrkića, osječkoga gradonačelnika. Trend u posljednje vrijeme među favoritima za Predsjedničke dvore je sljedeći: Josipović je u stalnom padu javne potpore (0,9 posto u odnosu na lipanj) valjda zbog anemičnog i apstraktnog nastupa, nekritičnosti prema vladajućima i katastrofalnog stanja u svojoj bivšoj stranci SDP-u. Potpora Grabar Kitarović „munjevito raste“ (šest posto od lipnja).

Na desnici će koncem godine biti velika gužva, jer će na istu predsjedničku fotelju atakirati (zasad) troje kandidata – Kolinda Grabar Kitarović s desnog centra te Željka Markić i Milan Kujundžić još desnijeg otklona i lustracijskog priklona. Bez obzira na rasap desnih glasova, Grabar Kiratović na tom prostoru nema ozbiljnije konkurencije i svakako ide u drugi izborni krug, ako Josipović ne pobijedi već u prvom. Za taj će se iskorak, međutim, morati svojski potruditi, jer mu ne sluti na dobro sadašnja kenjkavost s otvorenim simpatijama za kompromitiranu SDP-ovu koaliciju iz čijeg jata je političko-ideološki potekao i na čiju ključnu potporu računa i sada.

Ta malo opširnija eksplikacija izravno se tiče aktualnog izmjenjivanja slike i tona u političkom kavezu u kojem, nitko to još od aktera neće otvoreno priznati, već traje žestoka predizborna kampanja. Kulminacija će uslijediti nakon ljetnih godišnjih odmora nakon što se HDZ-ova „Barbika“ razduži u vodstvu NATO-a i otvoreno uđe u klinč s Ivom Josipovićem. Tu sintagmu sa slikom i tonom prvi je nedavno lanuo upravo sadašnji predsjednik RH i odmah se sudario s feministički nabrušenim aktivisticama civilnog društva, koje su ga optužile za seksizam. On je nešto neuvjerljivo muljao o tomu kako se Grabar Kitarović ne pojavljuje u javnosti (nema slike), a umjesto nje govori (ima tona) stranački joj šef zvani Mrki Marko.

Karamarkov je udarni spin kako Grabar Kitarović nije odgojena na „komunističkom svjetonazoru“ i zna se ponašati u diplomatskom svijetu, što bi trebalo značiti da je protukandidat Josipović odgojen u komunističkim školama i ne zna se ponašati u diplomatskom društvu. Laže Karamarko čim o tomu zine. I Riječanka Kolinda i Zagrepčanin Ivo završili su jugoslavenske škole, bili Titovi pioniri, pa Titovi omladinci. Iste te škole završio je i sam Mrki Marko. Navodno, pisao slobodni novinar Željko Peratović, studirao (jednopredmetno-dvopredmetno) deset godina neku povijest arheološkog tipa na Filozofskom fakultetu komunističkog Sveučilišta u Zagrebu.

I baš – gle čuda božjeg!? – na tom sveučilištu komunisti instalirali za rektora tolikog vjernika, žrtvoslova, znanstvenika svjetskoga glasa, osobnog prijatelja ratnog zločinca i gotovo sveca Darija Kordića, antikomunista i Tuđmanovog ministra vanjskih poslova Zvonimira Šeparovića! Nije zabuna, bio čovjek rektor, a mrzio komuniste iz dna duše! Aaaa, slijepi li tukani ti komunisti!? Imali guju u njedrima, a pojma nisu imali! Šeparović domoljubno, političko-ideološki i svjetonazorski svjestan, a s komunistima u istom kolu? To je posao!

U jeku tih jalovih prepucavanja, svojevrsnog rata pištoljima na vodu, neugodno je zveknula javnim prostorom zla slutnja o tomu kakvim će se sve baviti prljavštinama, intrigama, vađenjem crijeva i najgorim nepodopštinama akteri i njihova logistika u predizbornoj kampanji. Dokument na 13 stranica „Akcijski plan Barbika“, anonimno poslan predsjedniku Josipoviću i viđenijim hrvatskim političarima, dokaz je da su otvorene slavine za smrdljivu politikantsku muljargu.

Glavni krojač prozirnog i neinteligentnog „Akcijskog plana“ nešto je načuo o najslavnijoj i najprodavanijoj (dvije svake sekunde!) lutki svih vremena, ali suštinski je „fulao ceo fudbal“ kad je samo pomislio da je duhovit! Niti je pristala i inteligentna Kolinda Grabar Kitarović svojom pojavom prispodobiva američkoj čačkalici Barbie (Barbara Millicent Roberts, rođena na Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku 9. ožujka 1959.) niti je umjesno svaku plavušu nazivati Barbikom. I time valjda sugerirati žensku glupost!?

Čudo jedno, još se nije oglasila Sanja Sarnavka ili netko njoj ravan iz B.a.B.a, pa se ne zna što autoriteti za seksizam misle o špiljskoj mudrosti kakva je svojedobno „proslavila“ saborskog zastupnika HKDU-a Antu Kovačevića kad je uvrijedio zastupnicu Vesnu Pusić: „Kolegice, vas je bog stvorio za madraca, a ne za mudraca!“ Bubnuo, cerio se vlastitoj „pameti“ i – ostao živ.

„Akcijski plan Barbika“ usmrđena je kost bačena među čopor pregladnjelih i ne osobito inteligentnih pit bullova, koji se imaju poklati međusobno radi sadističke naslade voajerskih političkih luzera i autsajdera. Prvi su se zaglušujućim režanjem bacili na tu kost trojica najzainteresiranijih prvaka hrvatske jalove politike: predsjednik RH Ivo Josipović (koji je preko noći dobio posprdni nadimak Ken, lutak-partner Babie) te predsjednici SDP-a Zoran Milanović i „novog HDZ-a“ Tomislav Karamarko. Svaki je od njih mislio da „paraobavještajno podzemlje“ radi protiv njega i da je tu ujdurmu smislio baš politički suparnik. Za njima su se uhvatili u kolo i saborski stranački potrčci te kakofonična medijska scena.

Hrvatsko prezime Stockinger

Tko je pisao pamflet? SDP-ova kuhinja kao naputak članstvu za predizborni obračun s Karamarkovom „Barbikom“? Tajne službe u kojima su aktivirani HDZ-ovi spavači podrivaju Josipovićevu vjerodostojnost? „Novi HDZ“ svojim vodstvom, tvrdi Milanović, sličnom obavještajno-policijskoj bojni najprljavijim podmetanjima želi nauditi i SDP-u i Josipoviću? Novac i vlast jedini su motiv, u tome premijer ima pravo, svake političke/politikantske akcije u Hrvatskoj, strančarenja, laganja biračima, kameleonstva, poltronstva, amoralnosti…

Nedostojno režanje i međusobno političko čerupanje još se nisu ni počeli stišavati, a na javnu je scenu istrčao izvjesni internetski portal Narod.hr pod nadzorom, gle čudne koincidencije (!?) – Željke Markić! Taj je Narod.hr upravo obznanio „ekskluzivu“: javio nam se priopćenjem autor „Akcijskog plana Barbika“! Navodno, sastavila ga je i distribuirala nekakva Regimenta – Centar za suočavanje jugoslavena (sugestivno malim slovom j – op.a.) s prošlošću radi provokacije predsjednika RH, SDP-a i „novog HDZ-a“ te apela građanima da izaberu na vlast nove ljude, poštene i sposobne. Pod crnorukaškom parolom „Lustracija ili propast“, priopćenje anonimne Regimente potpisuje izvjesni „predsjednik Tomislav Stockinger“.

Što ti je hrvatsko prezime od stoljeća sedmog, ha! Kad su već mozgali o kodnom imenu „predsjednika Regimente“ (u stanci za gablec uz pokretnu traku novih kontracepcijskih čuda), mogli su krojači „Akcijskog plana“ dodati uz ime Tomislav dodati prezime, recimo, Svačić (Snačić), Starčević, Pavelić ili koje od „velikih“ b-h Hrvata koji čuče među haaškim rešetkama ili „slavnih domoljuba i hrvatskih branitelja“ koji imaju vremena (i novca!) za presvlačiti svako malo crne majice s novim parolama protiv vlasti i skakati po prosvjedima zamotani u zastave.

Među takvima, nedvojbeno, regimentaši žele nove kormilare državnim brodom trule građe! Oni su protiv „Barbike“ i „Kena“, iako njihovi preporučeni favoritkinje/favoriti nisu do gležnja ni „Barbiki“ niti „Kenu“. Intelektualnim kapacitetom, znanjem stranih jezika, obrazovanjem, diplomatskom izvrsnošću, civilizacijskom komunikativnošću, a ponajmanje pristalom državničkom pojavom! Jest da je Hrvatska nakaradna zemlja po mnogo čemu, ali ne baš toliko da svaki klaun svaki može biti predsjednik RH. Ljudi, pogledajmo se u ogledalo!

No, druge su nakane u glavama autora „Akcijskog plana Barbika“. To u svom jezično i politički polupismeno sročenom priopćenju ni ne kriju:

„Razlozi zbog kojih smo se odlučili na ovakav način obratiti hrvatskoj javnosti jesu slijedeći (ne sljedeći – op.a.): Naša domovina Hrvatska i hrvatski narod već petnaestak godina nalaze se u raljama duboko antihrvatske politike kreirane od strane domaćih političara, novinara i medija, društvenih i kulturnih ‘radnika’, financijskih mešetara, ‘privatizacijskih moćnika’, antihrvatskih nevladinih udruga, raznih ‘Documenta’ i GOLJP-ova, koje udruge su u svojoj nakaradnoj antihrvatskoj raboti obilato financirane novcem malog običnog hrvatskog čovjeka, kao i drugih čimbenika kojima domovina Hrvatska i hrvatski narod ama baš ništa ne znače i koji, ili iz usađene mržnje prema hrvatskom narodu i Hrvatskoj kao samostalnoj državi, ili za šaku ‘škuda’, ili za ‘šaku moći’ ili za ‘šaku publiciteta’ uništavaju, unazađuju, degradiraju, vrijeđaju, ponižavaju i rugaju se svim onim velikim i plemenitim postignućima koja je su Hrvati nakon stoljeća neslobode, napokon, uz ogromne žrtve, ostvarili devedesetih godina prošlog stoljeća u najslavnijoj epizodi svoje povijesti, Domovinskom ratu.“

Ne bismo gimnasticirali živce čitateljima zdrave psihe ovom neprobavljivom kobasicom nabiflanih ultradesničarskih općih mjesta da te „zdrave nove snage“ opet ne nude ofucani luzerski obrazac „vladanja u ime hrvatskog naroda“. A točno se zna tko to nudi, koji su to i kakvi ljudi! Može se te likove nabrojiti na prste obiju ruku, dobro, možda i koji nožni prst. Ali, to je to. Hrvatima je od stoljeća sedmog (jamačno i otprije, isto kao i Srbima!) uvijek netko drugi kriv za vlastitu glupost, neslogu i povijesne nepodopštine. Regimentaši valjda misle da je „hrvatski narod“ uistinu masa idiota i debila kapaciteta mozga na razini ameba i bičaša, pa će uzeti ozbiljno nekakvog – „predsjednika Stockingera“!?

Osobito je vrijedno psihijatrijske raščlambe mišljenje da će onih više od 60 posto hrvatskih građana, koji zbog političkih analfabeta i njihovog licemjera uredno ne izlaze na izbore u stampedu nagrnuti na birališta i „bezodvlačno“ zaokružiti ime katoličke heroine Željke Markić kao – predsjednice RH! Mo’š mislit’, kazala bi svojedobno Globusova kolumnistica Tanja Torbarina.

Rukopis „predsjednika Stockingera“ (dolazi li to prezime od čuvene čestice Stock, čak 80-postotno alkoholne, koja učas trezvenjaku otupi mozak?) neodoljivo navodi na pomisao da ga je osmislila ista skupina iz inicijativnog tabora Željke Markić, koja se već sprema upriličiti potpisivanje peticije za novi referendum. Tražit će se izmjene Izbornog zakona kako bi se uvelo preferencijalno glasanje za Hrvatski sabor, kao u slučaju europarlamentarnih izbora, jer po sadašnjim pravilima Željka Markić i njezino društvo nemaju šanse dohvatiti se masno plaćenih političkih mjesta u državi.

Liderske taštine i ambicije

Misle, iza nas je onih 750.000 „ZA“ s referenduma o braku, koji dobrim dijelom nisu imali pojma za što ili protiv koga glasaju. Na otvorenom, demokratskom megdanu, tamjansko-profiterske politike Željke Markić nemaju šanse i zato bi sada utirali zaobilazni put. I tu će se poskliznuti kao i kad je osnivala stranku Hrast. Dio onih 750.000 „ZA“ uredno će koncem godine glasati za drugi predsjednički mandat Ive Josipovića, a dio za „Barbiku“. Onu šaku mrvica s birališta morat će podijeliti sa svojim desničarskim protukandidatima. Ali, dobro, svatko se ima pravo nadati i kandidirati. Ako ima novca!

Istina, desnica ima velike izglede pobijediti na parlamentarnim izborima koncem 2015. godine. U nekakvoj koaliciji s „novim HDZ-om“, najvjerojatnije, a hoće li tu biti mjesta za ambicije tipa Markić i Kujundžić? Teško. Previše je u tom društvu liderskih taština i neiživljenih političkih ambicija. No, tko god dođe na vlast, opet će prevariti građane! Kako se može očekivati da „ZNA SE“ Mrkog Marka uistinu zna skinuti ljudima i državi prosjački štap s ramena kad su u prvom ešalonu sve odreda bivši ministri i drugi visoki državni dužnosnici iz vlada „dragog Ive“ (Sanadera) i „drage Jadranke“ (Kosor), koji do prije dvije i pol godine to – nisu znali!? Da su znali, valjda bi pokazali da znaju i ostali na vlasti.

Budući da nisu znali (željeli, mogli, učinili…), birači su im s pravom opalili „pakrački dekret“ u stražnjice i pozvali za državno kormilo Milanovićevu momčad. Sada, jer se nisu pokazali boljima od prethodnika, Kukuriku koaliciju čeka ista sramotna sudbina. Novi uhljebi, ma što sada oporbeno trkeljali, također će prevariti građane i Hrvatska će potonuti još dublje. Prevarili bi ih i ovi regimentaši, lustratori i mantijaši svih vrsta i boja. Samo im dajmo priliku, pa kad se dohvate vlasti i novca – da vidiš kako domoljub i vjernik deru kožu „malom, običnom čovjeku“ ma bio on i čistokrvni Hrvat od stoljeća sedmog. Da se kladimo!?

Marijan Vogrinec
Autor 8.7.2014. u 09:57