Bez diskriminacije: Zagreb Pride traži životna partnerstva za sve

tačno.net
Autor 3.12.2013. u 17:03

Bez diskriminacije: Zagreb Pride traži životna partnerstva za sve

   Samo glasanjem za životno partnerstvo HDZ može opravdati najavu da će štiti prava „onih drugačijih orijentacija“

Zagreb Pride podupire donošenje Zakona o životnom partnerstvu i na tome radimo više od dvije godine – kako kroz javno zagovaranje, tako i kroz rad u radnoj skupini za izradu Nacrta prijedloga zakona o životnom partnerstvu.

Postojeći Nacrt prijedloga Zakona o životnom partnerstvu koji je na javnoj raspravi nepotpun je u dva važna segmenta i kao takav ne predstavlja ni formalnu jednakost, niti je „poklon za Svetog Nikolu“, kako se slikovito izrazila potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Stoga tražimo:

  1. da životno partnerstvo mogu sklopiti punoljetni građani i građanke Republike Hrvatske neovisno o spolu i spolnoj orijentaciji, preciznije da se životno partnerstvo omogući za heteroseksualne i raznospolne parove.
  1. da životni partneri mogu ostvariti pravo zajedničkog posvajanja. Sadašnje i prijašnje stanje, neovisno o referendumskom rezultatu, dopušta da bilo koji hrvatski građanin ili građanka, kao pojedinac ili pojedinka, može ostvariti pravo na posvajanje djeteta bez roditelja, pa tako i LGBT građani i građanke. Zašto ustrajati na tome da se nekim parovima onemogući posvajanje, koje pak mogu ostvariti kao pojedinci/ke?

S druge strane, pokušavajući sanirati štetu koja je učinjena zbog ogromne količine mržnje i podjela (na „normalne“ i „nenormalne“) koje je proizveo referendum klerikalne grupe „U ime obitelji“, potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik Hrvatske demokratske zajednice, akademik Željko Reiner ustvrdio je, između ostaloga, da se mi, njihovi „prijatelji, susjedi, kolege, rodbina drugačijih orijentacija“, ne smijemo i ne trebamo brinuti te da naša prava „moraju biti zaštićena“. Dodao je i da će HDZ biti prvi koji će štititi naša „prava i pravo na različitost“.

Slično je rekao i predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, najavljujući „neka rješenja nakon kojih će i ti ljudi, ti naši sugrađani, biti zadovoljni.“

Budući da je Hrvatska demokratska zajednica, bez ironije, politička stranka koja je do sad najviše napravila za LGBT građane i građanke Republike Hrvatske – za vrijeme HDZ-ovih vlada izglasan je odličan Kazneni zakon koji prepoznaje i homofobne i transfobne zločine iz mržnje, kao i važan Zakon o suzbijanju diskriminacije – ovu najavu potpredsjednika Sabora, akademika Reinera te predsjednika HDZ-a i saborskog zastupnika Tomislava Karamarka, uzimamo vrlo ozbiljno.

Samo glasanjem za Zakon o životnom partnerstvu HDZ može opravdati najavu da će štititi prava „onih drugačijih orijentacija“.

To je politička činjenica, a sve ostalo je nešto drugo.

 

tačno.net
Autor 3.12.2013. u 17:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija