‘BiH u trgovini s RH mora štititi svoje interese’

tačno.net
Autor/ica 5.8.2013. u 10:25

‘BiH u trgovini s RH mora štititi svoje interese’

Zahtjeve Europske komisije Šarović je nazvao “nepravednim” i “štetnim po interese države BiH”.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i i Hercegovine Mirko Šarović ponovno je u ponedjeljak odbacio mogućnost ustupaka u trgovini s Europskom unijom na kojima inzistira Europska komisija, a vezane su za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Unije.

“BiH ne može pristati na to da Hrvatska na godišnjoj razini obujam različitih roba unese u privremeni trgovinski sporazum kroz odgovarajuće kvote, što bi joj omogućilo povlašten izvoz u BiH”, rekao je Šarović kako ga citira sarajevski “Dnevni avaz”.

Ustvrdio je kako je identičnog mišljenja i vlada Srbije.

Zahtjeve Europske komisije Šarović je nazvao “nepravednim” i “štetnim po interese države BiH”.

“Nije u redu da mi tražimo tri kvote, a oni (Europska komisija) 230. Ako popustimo, izgubit ćemo na desetke milijuna eura. Zašto da Hrvatska i EU preko slabašne BiH rješavaju svoje probleme”, kazao je Šarović.

Objasnio je kako je sa stajališta BiH zapravo sve jednostavno i da se trgovanje s EU pa tako i s Hrvatskom mora temeljiti na reciprocitetu, odnosno na podjednakim kvotama.

“Tražit ćemo kvotu za kvotu, ustupak za ustupak. U prvom redu to su kvote za šećer, vino i ribu, jer smo značajne količine izvozili u Hrvatsku”, izjavio je Šarović.

Europska komisija je proteklog tjedna u dva navrata kritizirala stajališta BiH u vezi s privremenim trgovinskim sporazumom između te zemlje i Unije koji bi se sada trebao tek tehnički prilagoditi i u odnosu na činjenicu da je Hrvatska postala 28. članica EU.

Umjesto automatske primjene tog sporazuma i na Hrvatsku, BiH sada inzistira da se uvoz i izvoz s Hrvatskom reguliraju na temelju reciprociteta.

U BiH tvrde kako moraju zaštiti svoju poljoprivrednu proizvodnju.

Poslovni.hr

tačno.net
Autor/ica 5.8.2013. u 10:25