Bijeg u planine

tačno.net
Autor 2.9.2014. u 20:33

Bijeg u planine

Berislav Lončarević: BIJEG U PLANINE
Opis djela i bilješka o autoru

“Bježali smo fanatično i uporno. Svakom prilikom prema bilo kakvom brdu. Žudili smo za oštrim planinskim zrakom kao da nas je on rodio, patili za dugačkim bijelim padinama koje su nas ostavljale slijepim za ostatak svijeta….” (Bijeg u planine, B. Lončarević)
„Bijeg u planine“ knjiga je o počecima snowboarda u Hrvatskoj, ali i istinita priča o šarolikoj grupici individua koja je odlučila potražiti jedan drugačiji put. Ti inovativni klinci okrenuli su leđa gradu i svemu što on predstavlja, otisnuli se put planina, na snijeg, i pokušali oživjeti one stare ideale poznate iz vremena hippy pokreta ili rock and roll revolucije šezdesetih. Ideale slobode, zajedništva, ljubavi i prijateljstva. Zavezali su daske za noge i otklizali pravcem postavljenim protivno vremenu, čiji su prolazak tako uspješno i dugotrajno negirali. Vrijeme ih je ipak na kraju uspjelo sustići, ali njihov put time nije postao obezvrijeđen, on je s planinskih vrhova samo premješten na područje konformizma života srednjih godina, gdje još uvijek obitava potpomognut golemom količinom vedrih uspomena. Po svojoj formi ova je pripovijest postavljena između romana, kratkih priča u nizu i putopisne proze, te je zaokružena slika tog vremena. Knjiga je oda generaciji koja danas živi običnim životom, ali nije zaboravila svoj bunt, koji nikada dosad nije bio medijski eksponiran.

Berislav Lončarević istinski je pustolov zanimljive biografije; čovjek je od knjiga, ali isto tako zaljubljenik u planine i ocean. Nakon što je podario svoju mladost snježnoj dasci u zimskim mjesecima te wakeboardu u ljetnima, otisnuo se na put u potrazi za oceanskim valovima.
Pronašavši svoj cilj i utočište od gradskog betona, kao pasionirani surfer živi već deset godina uIndoneziji, gdje svoje vrijeme dijeli između knjiga i valova. Prvo prozno djelo u Hrvatskoj objavio je 2009. (Skitač na valovima, Profil). Nakon toga je u Indoneziji objavio knjigu kratkih priča na
engleskom jeziku (False Prophet, Saritaksu, 2010.). Bijeg u planine nova je Berislavova knjiga s kojom će se poistovjetiti svaki ovisnik o adrenalinu.

Predstavljanje knjige će se održati 5. rujna u 19.30 sati u cafeu “U dvorištu” Žerjavićeva 7/2.

Knjigu će uz autora predstaviti urednica Nada Gašić i direktor Hrvatskog snowboard saveza Pavel Pisarović.

tačno.net
Autor 2.9.2014. u 20:33

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija