Bliski istok i daleki zapad

tačno.net
Autor 17.12.2015. u 14:46

Bliski istok i daleki zapad

Etnografski muzej, Centar za mirovne studije i Srpsko narodno vijeće pozivaju na događanje povodom Međunarodnog dana migranata. Prigodni program održat će se u petak, 18. decembra, s početkom u 18 sati, u Etnografskom muzeju (Trg Mažuranića 14, Zagreb).

Područje Bliskog istoka obilježeno je borbom za naftu, političkim nestabilnostima i etničkom raznolikošću, ali i neizbježnim karakterom Drugoga u očima zapada. Izdvajanjem najznačajnijih povijesno-geografskih događaja 20. stoljeću, kao i osnovnih geografskih elemenata koji čine ovaj prostor, dr. sc. Marin Cvitanović dat će dio odgovora na pitanje bliskosti istoka i udaljenosti zapada, te gdje se u svemu tome nalazi i Hrvatska.

Yamen Hrekes, sirijski student stomatologije u Banjaluci, govorit će o povijesti Sirije, a posebno rodnog grada Aleppa. Sjetit će se i sirijske muzike, alfabeta, sirijske svakodnevice kakvu je za sobom ostavio po dolasku najprije na studij u Hrvatsku, a potom u Bosnu i Hercegovinu. Hilda Hrekes, studentica farmacije u Banjaluci i Yamenova sestra, ovom će prilikom izvesti nekoliko tipičnih sirijskih folklornih pjesama. Nakon reda predavanja, uspomena i pjesme, uz kulinarski kolektiv ‘Okus doma’ probat ćemo humus, mtabal (babaganuš), tabule, fatuš, fatair, mžadaru i ostale delicije karakteristične za Bliski istok.

tačno.net
Autor 17.12.2015. u 14:46