Bombu postavili iz obesti?

tačno.net
Autor 28.1.2013. u 10:11

Po zaključcima istrage, petorica osumnjičenih već su u prvoj polovici prosinca 2012. u Vodicama dogovorili da će aktivirati eksplozivnu napravu u Zagrebu na središnjem gradskom trgu.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, vezano uz prošlotjedno aktiviranje eksplozivne naprave na Trgu bana Josipa Jelačića, podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv šestorice osumnjičenih temeljem zakonskog osnova opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Kako prenose hrvatski mediji, riječ je o tzv. „zlatnoj mladeži“ iz Vodica koja je djelo učinila, po riječima načelnika PU zagrebačke Gorana Burušića, „od lagodnog života jer nisu znali što će sa sobom“. Već u srijedu, nakon pregleda nadzornih kamera na glavnom zagrebačkom trgu policija je znala identitet počinitelja.

„Dvojica su privedena u Zagrebu, trojica na području Šibensko-kninske županije, a jedan na graničnom prijelazu u Metkoviću“, rekao je Goran Burušić.

Policija je kao motiv navela obijest. Sudac istrage Zagrebačkog županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je odbio prijedlog da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela, zbog čega će se u odnosu na taj dio odluke suca istrage uložiti žalba.

U priopćenju Državnog odvjetništva stoji da postoji osnova sumnje da su petorica osumnjičenika (1984, 1982, 1985, 1982. i 1984. godište) počinila kazneno djelo dogovora za počinjenje kaznenog djela te kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, te da su petoosumnjičenik i šestoosumnjičenik (1984. i 1954.) počinili još i kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari i da je šestoosumnjičenik počinio kazneno djelo pomaganja u dovođenju u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Naime, po neslužbenim informacijama riječ je o ocu jednog od osumnjičenika. Njemu se na teret stavlja da je mladićima dao tri komada vojnoformacijskog visokobrizantnog eksploziva, obučio ih kako njime rukovati i kako postaviti eksplozivnu napravu. Policija nije objavila identitet “bombaša” iz Vodica, a mediji, koji su već objavili njihova imena i fotografije, tvrde da su mahom iz uglednih obitelji, te da je među njima sin poduzetnika, brat vatrogasca poginulog na Kornatima, te član Mladeži vodičkog HDZ-a.

Po zaključcima istrage, petorica osumnjičenih već su u prvoj polovici prosinca 2012. u Vodicama dogovorili da će aktivirati eksplozivnu napravu u Zagrebu na središnjem gradskom trgu. Maksimalna kazna za to kazneno djelo je pet godina.

AA

tačno.net
Autor 28.1.2013. u 10:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija