Centar predložio osnivanje Stožera nacionalnog jedinstva

tačno.net
Autor/ica 28.11.2020. u 14:12

Centar predložio osnivanje Stožera nacionalnog jedinstva

Poticaj na obnovu povjerenja prema svim nužnim mjerama građanima u ovom trenutku mogu pružiti samo Stožer nacionalnog jedinstva i zakoni doneseni optimalnim konsenzusom. Jedini izlaz koji Hrvatskoj preostaje je raspuštanje nekredibilnog stožera i sjedanje za stol predsjednika države, premijera sa svojom saborskom većinom i saborske oporbe, kako bi pokazali građanima da se mogu izdići iznad dnevnopolitičkih podmetanja i biti nacionalno i građanski odgovorni.

Stranka Centar u subotu je zatražila ukidanje HDZ-ovog Nacionalnog stožera i predložila osnivanje Stožera nacionalnog jedinstva. „Za provedbu i održivost mjera bitno je da ih svi prihvaćamo i ozbiljno provodimo, a svi znamo da uz njih ozbiljno ne stoji niti sama saborska vladajuća većina. To vidi cijela Hrvatska, svaki naš građanin, pa se pitam kako će ti isti građani disciplinirano i uvjereno slijediti mjere uz koje ne stoji čak ni saborska većina“, kazala je u subotu supredsjednica Centra Dalija Orešković, u okviru virtualne press konferencije, održane putem platforme Zoom.

„Ovaj stožer je vlastitom krivnjom izgubio autoritet i povjerenje građana. Možemo se prepustiti mogućem kaosu društva, kolapsu zdravstvenog sustava i optuživanja tko je više kriv, otporu nekih skupina građana koje ćemo onda drastično kažnjavati ili možemo biti odgovorna država i  priznati da nam sada preostaje samo jedan izlaz i scenarij: raspuštanje ovakvog nekredibilnog stožera i sjedanje za stol predsjednika države, premijera sa svojom saborskom većinom i saborske oporbe, kako bismo pokazali građanima da se možemo izdići iznad dnevnopolitičkih podmetanja i barem na nekoliko mjeseci biti građanski i nacionalno odgovorni“, poručila je.

Poticaj na obnovu povjerenja prema svim nužnim mjerama, smatra Orešković, građanima u ovom trenutku mogu pružiti samo Stožer nacionalnog jedinstva i zakoni doneseni optimalnim konsenzusom. „Sada nam preostaje samo da odigramo jednu timsku utakmicu zbog koje će nas cijeniti i oni koji će u privremene obustave rada i oni koji će se boriti s virusom u nekom šatoru pokraj bolnice, ali i generacije poslije nas, kojima ćemo dati primjer da politički ratovi staju kad se brani život po život u bilo kojem dijelu države“, zaključila je.

Kako je pak kazala supredsjednica Centra Marijana Puljak, Hrvatska je zakoračila u duboku recesiju, a teret u ogromnoj mjeri nose poduzetnici. „U prolasku kroz ovu krizu Vlada bi poduzetnike trebala doživljavati kao partnere, umjesto kao neprijatelje. Nitko od poduzetnika ne bi se protivio mjerama koje nisu apsurdne. Bili bi spremni na sve kompromise, samo da je stožer  dosljedan i jasan te da se država prema njima ne ponaša maćehinski, iscrpljuje ih porezima i nametima, a onda još uz to bježi od kvalitetne potpore i mjera, dok oni drastično gube prihode“, kazala je Puljak.

Prema njezinu mišljenju, iako je premijer najavio Covid kredite za pomoć likvidnosti tvrtki, u spas poduzetnika i gospodarstva mora se ići puno hrabrije i agresivnije. „Potrebno je hitno smanjiti troškove poslovanja, smanjiti poreze i drastično smanjiti ili ukinuti parafiskalne namete. Vlada uporno odbija ukinuti članarine koje naplaćuju HGK, HOK i HTZ. Osim njih, potrebno je ukinuti još stotine drugih fiskalnih i parafiskalnih nameta. Jedinice lokalne samouprave trebaju smanjiti prireze, spomeničku rentu, ukinuti porez na potrošnju, osloboditi poduzetnike i obrtnike od plaćanja najamnine u gradskim nekretninama, osloboditi ih od plaćanja najma javnih površina“, rekla je Puljak.

Istaknula je i da u ovakvoj situaciji ne bi smjelo biti mjesta za prepucavanja između javnog i privatnog sektora, čemu posljednjih dana svjedočimo. „Ne želimo ispolitizirani sukob privatnog i javnog sektora. Svi smo u istom problemu i svi bismo trebali biti jedan jedini, održivi sektor, a teret krize dijeliti zajedno“, navela je.

Supredsjednik Centra Dario Carev podsjetio je da vjerodostojnost stožera prvi nisu narušili građani, već povlašteni politički pripadnici društva, uglavnom zaštićeni iskaznicom HDZ-a. „Neki su, poput sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, nekažnjeno kršili tada stroge mjere, a neki su branjeni na funkcijama za koje nemaju nikakve reference, poput nastavnika povijesti i arheologije Ivana Škaričića, promoviranog u ravnatelja Doma za starije osobe u Splitu. Poslije smo doznali da su neki članovi Vlade uredno posjećivali zabave u privatnom kubu u Slovenskoj 9, dok su legalni ugostiteljski objekti bili zatvoreni odlukom stožera. Dok su neki građani koji se nisu pridržavali mjera uspoređivani s bioteroristima, Andrej Plenković se nakon bliskog druženja sa zaraženim Novakom Đokovićem u Zadru nije morao povući u samoizolaciju“, rekao je Carev.

Na konferenciji je sudjelovao i supredsjednik Marin Račić, koji je predstavio novi vizualni identitet Centra.

tačno.net
Autor/ica 28.11.2020. u 14:12