Centrom Zagreba se orilo: ‘Četnici, marš u Srbiju’

tačno.net
Autor 4.8.2016. u 20:17

Centrom Zagreba se orilo: ‘Četnici, marš u Srbiju’

Dvjestotinjak članova udruženja proisteklih iz rata i ‘domoljubno’ nastrojenih građana verbalno su vrijeđali sudionike antiratnog skupa. Neki od njih su i fizički napadnuti, a na meti uvreda našli su se i novinari

Piše: Nenad Jovanović, portalnovosti.com

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić zabranio antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede u Oluji, organizatori su odlučili organizirati protest protiv takve odluke. Desetak aktivista iz organizacija Centar za žene žrtve rata – Rosa, Slobodarski aktivisti, Centar za građansku hrabrost, Ženska mreža Hrvatske i Srpski demokratski forum iz Zagreba uz Žene u crnom iz Beograda održali su mirnu akciju u terminu kad je trebao biti održan zabranjeni skup.

x48efwab4vfisrnxyl395d6gjjc

Držeći crne transparente na kojima ništa nije pisalo, aktivisti su na zagrebačkom Trgu bana Jelačića stoički trpjeli uvrede, prijetnje i bacanje nekoliko upaljača od strane 200-ak članova udruženja proisteklih iz rata i ‘domoljubno’ nastrojenih građana. Jaki kordoni interventne policije okružili su ih i sprečavali ljutite protuprosvjednike da svoje prijetnje o klanju Srba, progonu u Srbiju i silovanju, provedu u djelo.

‘Četnici, marš u Srbiju’, ‘Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina’, samo su neki od povika koji su se mogli čuti tokom skupa. Policajci su stoički trpjeli prijedloge da se ‘ta četnička banda uhiti ili otjera’. ‘Zašto su oni tu ako im je prosvjed zabranjen’, pitale su se zagrebačke gospođe raznih godišta, dok su među najgrlatijima bili tinejdžeri. Nakon završetka skupa aktivisti su sprovođeni u dvostrukom kordonu, a tom prilikom neki od njih su pogođeni tvrdim predmetima. Po riječima Nele Pamuković, jedne od aktivistkinja, učesnici skupa su gađani u nekoliko navrata.

– Jedna aktivistkinja ima veliku čvorugu na glavi, jedan od aktivista je pogođen jajetom, dok su mene pogodili u rame – kazala nam je Nela Pamuković, ističući da su kontramitingaši cijelo vrijeme bili uz njih i vrijeđali ih.

m3dz8ugj5cc6nx8mrvblnqkgzcp

Osim aktivista, napadnuti su i novinari i fotoreporteri, srećom, samo verbalno. Svemu je doprinos dao i Dražen Keleminec, vođa AHSP-a, koji je prepoznao potpisnika ovih redaka i zatim poveo vrijeđanje Srba i njihovih predstavnika, pitajući se zašto su antiratni aktivisti dobili dozvolu za skup u Zagrebu, a pravaši u Srbu nisu.

Podsjetimo, ministar Orepić zabranio je mirno okupljanje kojim se trebalo ukazati na štetne posljedice rata i odati počast žrtvama Oluje, obrazloživši svoju odluku mogućim narušavanjem javnog reda i mira te nasiljem u gradu. Centar za žene žrtve rata potom je istaknu da obrazloženje rješenja koje se temelji na argumentu sigurnosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje građanstva. ‘Zato možemo konstatirati da državna vlast ne funkcionira, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja’, ocijenili su iz Centra.

tačno.net
Autor 4.8.2016. u 20:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija