Dan kada je izdahnula sekularna Hrvatska

Ivo Anić
Autor/ica 20.12.2018. u 13:15

Dan kada je izdahnula sekularna Hrvatska

Iako se iza famoznog pohoda „Ad limina apostolorum“ papi Franji u Vatikan već i službeno saznalo kako će uvaženi kardinal Bozanić odstupiti sa čela Crkve u Hrvata, dotični se bogami nije odlučio rastati sa svojom pastvom bez značajnih potvrda. Iako smo šturo saznali kako ga je papa Franjo (s)maknuo zbog promicanja nove evangelizacije, te kako je u razgovoru između ostaloga bilo riječi i o rahmetli Stepincu te katoličkom odgoju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koja priprema Susret hrvatske katoličke mladeži 2020, iako se na sva zvona uvažene nadbiskupije slavilo „veličanstveno promaknuće“ kardinala Bozanića u Vatikan ipak su vrapci sa prozora papinske radne sobe šapnuli novinarima kako je papa istinski nezadovoljan radom uvaženog kardinala.

Nezadovoljan nezapamćenim egzodusom mladih iz Hrvatske te grubim, da ne kažemo protuzakonitim uplivom Crkve u Hrvata u temelje mlade nam suverenosti, Ustav u kojem jasno stoji kako je Hrvatska sekularna, ne vjerska džamahirija. Tako su šaputali vrapci među novinarima, ali i među ravnateljima, koji su danas ispisali možda jednu od najsramotnijih epizoda u višestoljetnom sustavu obrazovanja na ovim prostorima. Kažem sramotnu, da ne kažem koju prostiju riječ, tipa šupačku, jadnu, pogubnu za toliko novih mladih generacija, i trebao bih se suzdržati od takvih prostota jer za takve spodobe kao što su ravnatelji škola koji su danas tako osramotili svoju časnu profesiju nije vrijedno niti psovati.

Ali ja ipak hoću. Jebaji ga. Zbog onog mog što svakodnevno ide u školu u kojoj rade takve spodobe. Psovat ću jer mi ih se ne da milovati uvijenim metaforama, ukrasnim pridjevima i književnim izričajem.

Naime, iako je blagopokojni u smislu poglavara, jer po onoj narodnoj, iznad popa ima pop, uvaženi kardinal danas se usudio potvrditi ono što mi svi koji šaljemo djecu u školu već odavno znamo, a to je strašna činjenica da su Zakoni i Ustav RH običan goli kurac na papiru za svetu materu Crkvu i uvaženog kardinala. No da će na takav grub i skandalozan način reagirati ravnatelji škola, te tim činom otvoreno priznati da im Ustav koji jasno sekularno odvaja vjersko od školskog, te pljunuti prvenstveno na roditelje od kojih žive, a koji vjeruju u institucije države, posebice u Ustav koji joj je kičma, malo se tko istina mogao nadati.

U organizaciji Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije tako su se okupili ti šupci od ravnatelja da poslušaju poslanicu nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Fino, mirno, dostojanstveno, kako i doliči ljudima koji obnašaju tako važne funkcije u odgoju djece u Hrvatskoj, sekularnoj državi koja jasno po Ustavu odvaja vjersko od školskog. Uz prečasne i nečasne, moderatore i duhovni stol, naguralo se mnoštvo naših šupaka od ravnatelja, kojima je guzica odavno važnije od djece od koje namjeravaju napraviti Talibane, naguralo se tu i prof i soc, dr i mr, ravnateljica agencija za odgoj i obrazovanje i svakog kurca kojem nažalost svakog jutra šaljemo svoju djecu da ih uče lijepoj književnosti, da budu jednom znanstvenici, putnici na Mars i da, dakako, uče kako je zemlja okrugla.

Treba li uopće spomenuti da je uvaženom, sramotnom skupu, protuzakonitom u svakom pogledu, protuustavnom da ga jebeš, nazočio glavom i bradom i sam gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić. I ako ste očekivali kada se na binu konačno popeo ražalovani, rashodovani, razjebani od same Svete stolice kardinal glavom i bradom, da su se ravnatelji ustali, zahvalili, izviždali ono što im je trabunjao ovaj sa bine tada vi ne živite u Hrvatskoj, već u nekoj normalnoj zemlji u kojoj ovakve stvari jednostavno ne bi bile moguće. Uvaženi kardinal se između ostaloga osvrnuo na reforme koje su u školstvu nužne. Ako ste mislili da su okupljeni ravnatelji pitali koje i kakve reforme tada ste zbilja temeljita budala. Govorio je kardinal o kvaliteti učitelja, a posebno ravnatelja, koji su ključni za sinergiju Crkve i škole, na što su se okupljeni razgaljeno smješkali i ljubljenom kardinalu uputili veliki aplauz.

Škola, kako je ustvrdio Bozanić, treba odgajati obitelj i život ( dakle obitelj i život, ne buduće znanstvenike, doktore, ne daj bože u istospolnim zajednicama), u današnjoj kulturi jačaju znanstvene i tehničke tendencije, ne duhovne vrijednosti, nastavio je lupetati kardinal, informatičke i tehničke vještine, na što se dvoranom prolomilo pravo stadionsko odobravanje. Antropološko je to pitanje odgoja naše djece, lamentirao je Bozanić, jer ako odgoj i obrazovanje osposobljuju mlade za život, tada u to obrazovanje svakako moramo aktivno uključiti Crkvu kao savez između duhovnog i svjetovnog. Da bi zajedničko djelovanje bilo učinkovito, važno je graditi odgojni savez između navedenih institucija. Već je sveti Ivan Pavao II. proročki upozoravao da je u novije vrijeme došlo do raskola između obitelji i društva, između obitelji i škole te da je odgojni savez raskinut. Tako je odgojni savez društva s obitelji ušao u krizu jer je potkopano uzajamno povjerenje (usp. Obiteljska zajednica, 38), zaključio je kardinal ispraćen gromoglasnim aplauzom.

Poštovane ravnateljice i ravnatelji, vi najviše osjećate izostanak sudjelovanja roditelja i deficit obiteljskoga odgoja. U obitelji se usvajaju temeljne vrjednote, stavovi, uvjerenja i ponašanja. U obitelji dijete započinje otkrivati istinu o sebi i drugome, svijetu i Bogu, a nastavlja s produbljivanjem u vrtiću i u školi. Zato je važno da odgoj i obrazovanje pristupa osobi cjelovito, ne parcijalno, kazao je nakon aplauza, a dvorana je bila u ekstazi.

I što sada, sigurno se pitate dok čitate ovaj tekst?

Naravno da nismo očekivali, niti vi, niti ja, da će ti šupci koji tako grčevito čuvaju svoje stolice ustati, demonstrativno odgovoriti uvaženom kardinalu da je upravo izravno i grubo prekršio Zakon RH, Ustav Rh, da je u jednoj sekularnoj državi naglasio i istaknuo kako će se Crkva aktivno uključiti u obrazovanje, kao što naravno nismo očekivali da će sav taj poslušni jad osjetiti grižnju savjesti što će odgojiti generacije i generacije debila koji će iskreno vjerovati kako je zemlja ravna ploča i da se evolucija nije dogodila, kako su homoseksualci bolesnici, svi Srbi četnici, Romi za logore, a Alojzije Stepinac i Maks Luburić blaženi vitezovi.

Naravno ad od tog ljudskog jada nismo ništa bolje doli ulizivačkog aplauza ni očekivali. Jer kako drugačije opisati ljude kojima je savršeno jasno da trebaju poštivati znanost, a ne praznovjerja, da se evolucija dogodila i da imaju pred sobom savršen primjer te evolucije, jednog koji je malo zapeo u njoj.

I što sada kada smo i službeno dobili potvrdu da nam je Ustav kurac, Zakon još veći, a da od škole za svoje dijete očekujete kako će mu uz blagoslov gospon ravnatelja dobrano isprati mozak? Pa poslušajte upravo papu Franju, koji je govore vrapci uvaženog kardinala oprao kao malo koga i povedite se za toliko mladih, pametnih ljudi koji drže da je zemlja okrugla, da je antifašizam osnovna i bitna tekovina društva i civilizacije, a da je Crkva bilo koje vjere za svoja privatna dvorišta pa ko voli – nek izvoli, da su ustaše najveća sramota ovog naroda, a oni koji ih veličaju šupci, moralni i mentalni bolesnici, i jednostavno prelomite u sebi, uzmite svoju djecu za ruke i otiđite što dalje od ove bare u kojoj ravnatelji škola ovacijama ispraćaju popove.

Uz takve ravnatelje vaša djeca, jebiga, nemaju šanse.

 

Ivo Anić
Autor/ica 20.12.2018. u 13:15