Dan sjećanja na Jadovno 1941.

tačno.net
Autor/ica 16.6.2015. u 13:30

Dan sjećanja na Jadovno 1941.

Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina RH, Eparhija gornjo-karlovačka i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH pozivaju na Dan sjećanja na Jadovno 1941., koji će se obilježiti u nedjelju, 21. juna, kraj centralnog spomenika u Jadovnu, s početkom u 11 sati.

Kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag, u historiografiji poznatiji kao Jadovno, otvoren je 21. aprila 1941. Zatvoren je između 15. i 20. augusta 1941. na zahtjev talijanske vojske. Uz jasenovački kompleks, ovaj koncentracioni logorski sustav najveće je stratište ubijenih za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

Jedino izvjesno na Jadovnom bila je smrt. Životni izgledi zatvorenika mjereni su nezamislivom mržnjom, ustaškim mučenjima i planskim pogubljenjima. U neobilježene velebitske jame i u dubine Jadranskog mora pobacana su tijela desetine hiljada žena, djece i muškaraca. Daleko najveći broj žrtava su bili Srbi, potom Židovi i nekoliko desetina Hrvata te pripadnika drugih naroda. Njihovi posmrtni ostaci ostali su nesahranjeni, a istina o njihovom stradanju gotovo zaboravljena.

Najpoznatije stratište tog logorskog kompleksa je Šaranova jama, u čijoj blizini je 1988. podignut spomenik žrtvama logora Jadovno, rad kipara Ratka Petrića. Kraj centralnog spomenika, koji je srušen 1991. i obnovljen 2011. godine, održava se komemoracija u znak sjećanja na žrtve koje su ubijene u ovom logorskom sustavu.

Svake godine u neposrednoj blizini spomen-područja Jadovno, kraj spomenika ustaši Stjepanu Devčiću, održava se kontra skup tokom kojeg se negira počinjeni genocid i holokaust. Riječ je o iskazivanju revizionističkih stavova kojima mediji bez kritičkog odmaka pridaju jednaku, ako ne i veću pažnju nego li komemorativnom skupu.

tačno.net
Autor/ica 16.6.2015. u 13:30