Dokumenti CIA otkrivaju: Amerikanci i Britanci znali gdje je Pavelić

tačno.net
Autor/ica 25.4.2014. u 10:10

Dokumenti CIA otkrivaju: Amerikanci i Britanci znali gdje je Pavelić

Američke i britanske obavještajne službe znale su gdje se nalazi ustaški poglavnik Ante Pavelić, ali ga nisu uhapsile, pokazuju dokumenti američke obavještajne agencije CIA sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Prema tim informacijama, Ante Pavelić je 6. maja 1945. napustio Nezavisnu državu hrvatsku (NDH) i otišao u Austriju u američku okupacionu zonu, prenosi Srna.

Hrvatski doušnici

Pavelić se sa porodicom smjestio u selo Tiefbrunau u blizini Salzburga, a američki oficiri mislili su da se radi o izbjeglicama i, navodno, nisu bili svjesni njihovog identiteta. Ubrzo je Pavelićeva porodica prebačena u selo St. Gilgen, gdje je ostala do aprila 1946. godine.

Pavelić je u Italiju ušao sa peruanskim pasošem pod imenom don Pedro Gonner. Nakon što je stigao u Rim, prema informacijama iz dokumenata CIA, utočište mu je pružio Vatikan.

Dokumenti su otkrili i da je 11. augusta 1947. godine britanska obavještajna služba znala tačno gdje se u Vatikanu nalazi Pavelić. Ali, hapšenje Pavelića nije bilo u interesu Britanaca i Amerikanaca, jer je veliki broj hrvatskih doušnika bio lojalan Paveliću.

Postojao je i plan kojim bi u zajedničkoj akciji Britanaca i Amerikanaca bio uhapšen ustaški poglavnik, stoji u dokumentima CIA.

Hapšenje

Plan je bio da se Pavelić natjera da napusti Vatikan. Britanski obavještajac obavijestio bi Amerikance, a italijanska policija bi tako uhapsila Pavelića.

Međutim, Britanci se nisu javljali i plan nije proveden. Navodno, Britanci nisu mogli “izvući” Pavelića iz Vatikana.

Ustaški poglavnik Ante Pavelić, saradnik Adolfa Hitlera i šef marionetske nacističke NDH, u kojoj su važili rasni zakoni prema Srbima, Jevrejima i Romima i u kojoj su otvarani mnogobrojni konclogori, pa čak i logori za djecu, nikada nije odgovarao za masovna istrebljenja ljudi i kolaboraciju sa nacističkom Njemačkom.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 25.4.2014. u 10:10