Dosta je čekanja, vrijeme je za životno partnerstvo!

tačno.net
Autor 14.5.2014. u 10:32

Dosta je čekanja, vrijeme je za životno partnerstvo!

Još prije dvije godine, upravo povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (17. svibnja), Vlada Republike Hrvatske obećala je LGBT zajednici da će krenuti u izradu novog zakona koji će napokon regulirati obiteljski život istospolnih parova.

Zakon o životnom partnerstvu, čije donošenje podržavamo, ali i dalje smatramo da ima prostora za značajno poboljšanje, prošao je prvo čitanje u veljači ove godine i dobio veliku potporu u Hrvatskom saboru.

U međuvremenu bračna jednakost došla je u Francusku, Škotsku, Englesku i Wales, parlament Malte je izglasao životna partnerstva za istospolne i za raznospolne parove, a sud u američkoj saveznoj državi Arkanzas proglasio je zabranu istospolnog braka – neustavnom.

Dok se u Europskoj uniji vlade pojedinih članica natječu kako što bolje predstaviti svoje očigledne uspjehe povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, u Hrvatskoj se godinama nije promijenilo ništa bitno. Stoga smo, mi, LGBT građani i građanke Republike Hrvatske, LGBT obitelji i parovi, te naši prijatelji, prijateljice i podržavatelji odlučili poručiti Vladi RH da nam je dosta čekanja i da je došlo vrijeme da napokon ispune svoje obećanje i pošalju Zakon o životnom partnerstvu u parlamentarnu proceduru.

Kao podršku donošenju Zakona o životnom partnerstvu, snimili smo video pod nazivom “Vrijeme je…“, kojim želimo predstaviti našu inicijativu. Naravno, pozivamo sve zainteresirane da se priključe našoj inicijativi i budućim aktivnostima.

U videu, uz naše prijateljice i prijatelje, pojavljuju se i glumice Nataša Janjić Lokas (ambasadorica inicijative) i Ana Maras, komičarka Marina Orsag, maneken Filip Šalković, te Saša Sabol, svećenica Evangeličke luteranske crkve u Republici Hrvatskoj.

Nataša Janjić Lokas: “Svim svojim građanskim i emotivnim bićem osjećam dužnost poticati na toleranciju, kao i ukazivati na činjenicu da još uvijek nažalost nismo svi ravnopravni. Svatko od nas, pogotovo ako pripada toj nadmoćnoj većini, može mijenjati društvo, a zatim i svijet, na bolje. Apsolutno sam za ravnopravnost među svim ljudima dobre volje, mojim prijateljima, susjedima, članovima obitelji, poznanicima, svim građanima i građankama Hrvatske.”

tačno.net
Autor 14.5.2014. u 10:32

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija