Dvosatni opći štrajk: U podne sve stalo s radom

tačno.net
Autor 25.2.2014. u 12:27

Dvosatni opći štrajk: U podne sve stalo s radom

DVOSATNI štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) između 12 i 14 sati provest će sindikati udruženi u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisne hrvatske sindikate, Maticu hrvatskih sindikata, Hrvatsku udrugu radničkih sindikata i Udrugu radničkih sindikata Hrvatske. Sindikati traže da se ZOR povuče iz procedure, što im je uvjet da se vrate na pregovore s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Štrajk solidarnosti formalno će se održati zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu.

Organizatori štrajka od zaposlenih u javnom sektoru očekuju da ne rade ta dva sata, dok oni zaposleni u prometu neće moći zaustaviti tramvaje ili vlakove cijelo vrijeme, već bi to trebali učiniti na vidljiv način, ali bez ugrožavanja sigurnosti prometa. Također, zaposleni u trgovačkim društvima će se okupiti na jednom mjestu, gdje će ih sindikalni povjerenici upoznati s razlozima štrajka i predloženim izmjenama ZOR-a. U područjima od vitalnog značaja, poput zdravstva, s poslodavcima će se dogovoriti tko može štrajkati, kako pacijenti ne bi bili ugroženi. Sindikati za srijedu najavljuju prosvjed na Markovu trgu, ako u Hrvatskom saboru tada bude rasprava o prijedlogu izmjena ZOR-a.

Zatražili su podršku građana, ako nikako onda barem trubljenjem na cestama u podne. Najavljena je blokada gradskog prijevoza, ali i vlakova.

“U hrvatskome društvu doista je potrebna ta jedna široka društvena solidarnost. Mi ne smijemo živjeti po načelima da danas kad njih odvode mi šutimo, a sutra kad nas budu odvodili za nas neće imati tko glas dignuti”, poručio je Krešimir Sever.

Petominutni štrajk u ZET-u

Sindikati ZET-a odlučili su sudjelovati u štrajku solidarnosti te će u podne zaustaviti autobuse i tramvaje na pet minuta.

“Na taj način sindikati ZET-a iskazuju podršku radnicima s uskraćenim pravima vodeći brigu o važnosti prometne povezanosti na području metropole. Kako očekujemo, pridruživanje štrajku, na taj način, neće u većoj mjeri i dugoročno utjecati na redovitost linija pa se normalizacija prometa očekuje gotovo odmah nakon simbolične sindikalne akcije”, stoji u priopćenju ZET-a.

Sindikalisti 3. maja pridružuju se štrajku

Sindikalni predstavnici u 3. maju odlučili su sudjelovati u Općem štrajku solidarnosti. Predsjednik Štrajkaškog odbora Juraj Šoljić kaže kako je Vlada dužna učiniti uvjete života građana što boljima, ali kako to u stvarnosti ne čine.

Šoljić ističe kako vladajući nisu zaslužili niti da rade niti da na posao dolaze pješke, a ponajmanje u skupim automobilima. “Sindikalisti 3. maja pozivaju sve radnike da se odazovu Općem štrajku solidarnosti radi naše budućnosti, a i onih koji dolaze za nama, pod parolom: za bolje sutra svima, a ne samo njima.” – poručuju u 3. maju

A unatoč današnjem općem dvosatnom štrajku solidarnosti, u Rijeci ne bi trebali imati problema s javnim gradskim prijevozom. Radnici Autotroleja, nisu najavili zaustavljanje autobusa, kaže nam glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić.

“Autotrolej nije dobio od sindikalnih povjerenika i podružnica nikakvu obavijest o stupanju u štrajk, odnosno zaustavljanju prometa.”

Zbog održavanja štrajka solidarnosti i upozorenja diljem Hrvatske, Gradska knjižnica Rijeka obavještava svoje korisnike da će sve lokacije izuzev Županijskog bibliobusa biti zatvorene danas od 12 do 14 sati i mole korisnike za razumijevanje.

“Mi radimo Zločin i kaznu, vi radite Zakon o radu.”

Iz Dramskog kazališta Gavella poslali su zanimljivo priopćenje naslovljeno s “Mi radimo Zločin i kaznu, viradite Zakon o radu”. Kažu kako neće biti u mogućnosti štrajkati jer im na predstavu “Zločin i kazna” dolaze školarci, no u vrijeme pauze održat će konferenciju za novinare kojoj će prisustvovati Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Vlakovi u domaćem prometu zbog štrajka će stajati između 12 i 14 sati

Vlakovi u domaćem prometu stajat će zbog današnjeg štrajka solidarnosti između 12 i 14 sati, dok će u međunarodnom prometu voziti uobičajeno, rekao je predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić.

Očekuje se da će nakon završetka štrajka biti potrebno neko vrijeme za normalizaciju domaćeg prometa.

U štrajku solidarnosti sudjelovat će četiri željeznička sindikata – Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat prometnih vlakova Hrvatske, Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat infrastrukture Hrvatskih željeznica, rekao je Maršić koji očekuje dobar odaziv, no ne može precizirati o kolikom se broju radnika radi zbog smjenskog rada.

Sindikat: Općinski sudovi u Zagrebu ograničavaju pravo na štrajk

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je danas da su tri općinska suda u Zagrebu – građanski, kazneni i radni, jednostrano i nezakonito odredili da se za vrijeme dvosatnog štrajka solidarnosti rad odvija u opsegu većem od prijeko potrebnih poslova i time njihovim zaposlenicima prekršili pravo na štrajk.

Sindikat poziva sudove da svojim zaposlenicima u vremenu od 12 do 14 sati omoguće ostvarivanje prava na štrajk, u protivnom će poduzeti sve zakonske mjere i obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada.

“Ako se u vrijeme štrajka ne odvijaju rasprave, nikome neće biti život ugrožen niti će sud stati”, rekao je Hini glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar. Najavio je da će u podne doći na zagrebački Općinski sud i s povjerenicima vidjeti u kojoj mjeri im je omogućen štrajk.

Sindikat ističe da Vlada, iako ju na to obvezuje Kolektivni ugovor, nije predložila izradu i donošenje pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, kao i to da takva pravila trebaju sadržavati odredbe o radnim mjestima i broju službenika i namještenika koji na njima moraju raditi za vrijeme štrajka, s ciljem obavljanja poslova koji su prijeko potrebni, osobito radi sprječavanja ugrožavanja života, osobne sigurnosti ili zdravlja pučanstva.

Stoga, ako Vlada to nije predložila postupak utvrđivanja tih poslova ne može se pokrenuti do dana okončanja štrajka, kaže Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Index

tačno.net
Autor 25.2.2014. u 12:27

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija