Ekshumirani ostaci 56 osoba

tačno.net
Autor 9.12.2015. u 15:21

Ekshumirani ostaci 56 osoba

Nakon osam dana završila je ekshumacija iz masovne grobnice kod groblja u Gornjem Selištu, nedaleko od Gline, koju je organizirala Uprava za zatočene i nestale osobe Ministarstva branitelja, a ekshumirani su posmrtni ostatci 56 osoba, uglavnom srpske nacionalnosti.

Na dvjema lokacijama pronađeni su posmrtni ostatci 56 osoba stradalih 1995. godine za vojno-redarstveneakcije Oluje, a nakon humane asanacije terena ukopane su uz mjesno groblje, priopćilo je Ministarstvo branitelja. Radi identifikacije metodom DNA, uzeti su uzorci iz svih posmrtnih ostataka, nakon čega su vraćani u grobnicu do njihove identifikacije i pokopa u skladu sa željama članova obitelji.

Po dosad poznatim podatcima, a očekuje se da će to potvrditi i postupak identifikacije, riječ je uglavnom o civilima srpske nacionalnosti. Zbog toga su na ekshumaciji bili nazočni i stručni promatrači Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe te Međunarodne komisije za nestale osobe, stoji u priopćenju Ministarstva.

Kako je priopćeno iz Ministarstva branitelja, poduzimanjem dosadašnjih aktivnosti u organizaciji Uprave za zatočene i nestale tog ministarstva, ekshumirani su posmrtni ostatci 1081 osobe stradale 1995. godine, od kojih su identificirani posmrtni ostatci 681 osobe.

Ukupno dosad su ekshumirani posmrtni ostatci 5056 žrtava od kojih je identificirano njih 4090.

jutarnji.hr

tačno.net
Autor 9.12.2015. u 15:21

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija