Forum “Da žrtve žive u pamćenju društva” u Zagrebu

Documenta
Autor 13.12.2019. u 14:23

Forum “Da žrtve žive u pamćenju društva” u Zagrebu

U ovaj ponedjeljak 16.12.2019. s početkom u 09.00 h, u zagrebačkom hotelu Panorama, trg Krešimira Ćosića 9, Inicijativa za REKOM organizira 12. Forum tranzicijske pravde kao jedinstveno regionalno okupljanje aktivista za zaštitu ljudskih prava, predstavnika/ca udruga i udruženja obitelji žrtava, pravnika/ca i svih onih koji se na različitim društvenim razinama bave tranzicijskom pravdom.

Na Forumu će između ostalih govoriti Nataša Kandić, Žarko Puhovski, Tvrko Jakovina, Dejan Jović, Ivo Goldstein kao i predstavnici hrvatskih i institucija Europske komisije, pravnici, aktivisti …

Ovogodišnji zagrebački forum pod nazivom Da žrtve žive u pamćenju društva posvećen je daljnjem zagovaranju kako bi se prihvatio službeni regionalni popis žrtava ratova devedesetih. “Gdje su i čime se bave haški osuđenici poslije zatvorske kazne”, tema je posljednjeg panela na kojem će se predstaviti rezultati istraživanja koje je provela Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj i Srbiji.

Organizacije civilnog društva okupljene unutar spomenute inicijative već 10 godina zagovaraju osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i popis ljudskih gubitaka u vezi sa ratovima u periodu 1991–2001. godine (REKOM), a pri tom su same do sada prikupile relevantnu dokumentaciju i na osnovu empirijskog istraživanja utvrdile identitet i okolnosti smrti oko 20.000 ratnih žrtava.

Documenta
Autor 13.12.2019. u 14:23

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija