‘Govor mržnje je oružje slabih’

tačno.net
Autor 12.2.2015. u 18:22

‘Govor mržnje je oružje slabih’

Saborski zastupnici reagirali su na govor mržnje koji je iz redova HDSSB-a upućen na račun Milorada Pupovca

Piše: R.I., portalnovosti

Saborski zastupnici odlučili su reagirati na govor mržnje koji je jučer objavljen na službenoj Facebook stranici Branimira Glavaša. Podsjetimo, na stranici je objavljena slika Milorada Pupovca s porukom: ‘Pogledajte ovu njušku i uvijek imajte na umu kako je njegova mržnja prema hrvatskom rodu i državi Hrvatskoj jedinica mjere zla i zločinačke politike prema vlastitoj domovini…’  Potom je HDSSB-ov zastupnik Dinko Burić podržao istup počasnog predsjednika svoje stranke, ustvrdivši da je sve što je Glavaš iznio istina. ‘Što je čovjek rekao, a da nije istina? Kako drugačije reći četniku da je četnik?’, kazao je.

– Ono što se poručuje Pupovcu kao lideru srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj zapravo je nota bene poruka čitavoj toj zajednici, ali nažalost poruka i svima koji su drugačiji… Svaka riječ takvoga tipa, dolazila ona od osuđenog ratnog zločinca ili od bilo koga drugoga, pogotovo onoga tko se bavi politikom, ima posebnu težinu jer u javni diskurs unosi govor mržnje. Mi ne želimo povratak u 90′, želimo da se zaštiti dignitet i integritet i ovoga doma i svakoga zastupnika u Hrvatskome saboru – kazao je Goran Beus Richembergh iz HNS-a.

Govor mržnje je u ime Kluba SDP-a osudio i Igor Dragovan:

– Širenje netrpeljivosti, rasne mržnje, ksenofobije je nešto što je davno iza nas. Zastupnicima u Hrvatskom saboru je odgovornost i obaveza da brane najviše demokratske standarde ove zemlje, a ne da ih ruše. Ako netko ne zna drugačije, onda mu sigurno nije mjesto u Saboru.

Za riječ se javio i prozvani Burić koji je Pupovcu prvotno zaprijetio odlaskom u Remetinec zbog koaliranja s vladom Ive Sanadera, a potom naveo kako onima ‘koji veličaju četništvo i koji se nikad nisu ogradili od četništva nije mjesto u Hrvatskome saboru’.

– Na gospodina Pupovca je stavljena meta. Koliko god kolega Dinko Burić kazao da to nije govor mržnje, riječi koje je zapisao gospodin Glavaš su meta. Samo treba narediti da netko puca. Riječi mogu nekad učiniti više zla nego bilo koje fizičko nasilje – kazao je potom nezavisni zastupnik Branko Vukšić i dodao da ga je zaprepastila reakcija ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je kazao da će policija postupiti ukoliko Pupovac prijavi prijetnju.

– Nama iz nacionalnih manjina može se oduzeti sve, ali ne možete nam oduzeti dignitet i osjećaj da vas se sramimo. Gospodin Pupovac je član ovoga Sabora 20 godina i gradio je ovu državu sviđalo se to vama ili ne. Zato zaslužuje poštovanje. Vaša agresija i vaš govor mržnje su oružje slabih. Nemate nikakve druge argumente pa izvučete nekakav etno biznis, prelako bi bilo da vam kažem da ste vi koji živite od nacionalizma cijeli život etno biznismen. To je vaše oružje, to je sve što imate i ništa drugo – zaključio je zastupnik Furio Radin.

tačno.net
Autor 12.2.2015. u 18:22