Gradonačelnik Zagreba u posjeti Tuzli

tačno.net
Autor 16.12.2013. u 06:51

Gradonačelnik Zagreba u posjeti Tuzli

TUZLA – Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je danas u poslijepodnevnim satima stigao u posjetu Tuzli gdje su ga dočekali domaćini predstavnici Franjevačkog samostana Tuzla i HKD Napredak Tuzla. Cilj ove posjete jeste da se gradonačelnik sastane sa Hrvatima i franjevcima u Tuzli kako bi mu pokazali konkretno šta čine u ovom gradu i šta žele napraviti, te koji su njihovi ciljevi u budućnosti.

– Ovo je prilika za konkretne priče i da razgovaramo o Hrvatima u Tuzli, šta čine, šta se trude, bilo na vjerskom ili kulturnom planu, da pokažemo šta žele napraviti i šta su uradili u tijeku jedne godine – izjavio je tuzlanski gvardijan fra Mario Divković.

Kazao je da će upoznati gradonačelnika i sa njihovim strateškim planom o Hrvatskom kulturnom centrom „Sveti Franjo”, a koji je u fazi izgradnje, te se nadaju da će se nastaviti ova izgradnja.

– Vlada Republike Hrvatske je za nastavak ove izgradnje u 2013. godini izdvojila milion kuna. Da bi se ovaj centar završio potrebno je još oko četiri miliona kuna, kada bude sav potreban novac možemo se nadati njegovom završetku – naglasio je Divković.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je uputio preporuku svim Bosancima i Herecgovcima.

– Moja preporuka je Bosancima da ne zaborave Hercegovinu, a Hercegovcima da ne zaborave Bosnu. Kad slušam, ljudi iz Bosne koji više vole Bosnu govore Bosna, a zaborave Hercegovinu, a ovi iz Hercegovine koji više vole Hercegovinu govore Hercegovina, a zaborave Bosnu. Ja bih volio da se to sljubi, da budu zajedno, zato sam ja ovdje – izjavio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Bandić je naglasio da je strateški interes Republike Hrvatske suverena, demokratska Bosna i Hercegovine.

Nakon obilaska gradilišta Kulturnog centra „Sveti Franjo”, gradonačelnik će posjetiti i Katolički školski centar „Sveti Franjo” i Franjevački samostan Tuzla.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić gost je i Božićnog koncerta koji će biti održan večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 19.30 sati.

Na koncertu će nastupiti Tomislav Bralić i Klapa Intrade, te zbor Franjevačkog samostana Iuventus Salinarum.

Vijesti.ba

tačno.net
Autor 16.12.2013. u 06:51